Delicii de iarnă. Trei rețete de ciuperci murate, ușor de făcut

Delicii de iarnă. Trei rețete de ciuperci murate, ușor de făcut Ciuperci murate. Sursa: dreamstime.com

Murăturile sunt adesea printre preferatele românilor, mai ales în sezonul rece. Deși castraveții, conopida, gogoșarul și gogonelele sunt cele mai întâlnite, ciupercile murate sunt, de asemenea, deosebit de savuroase. Prin urmare, nu ar trebui să ratați ocazia de a le încerca.

Atunci când începi să pregătești ciuperci murate pentru sezonul rece, primul pas esențial constă în selecționarea celor mai bune ingrediente. Cumpără ciupercile din surse de încredere și asigură-te că sunt foarte proaspete.

Evită să le folosești dacă sunt moi, au pete sau tăieturi, precum și alte indicii că ar putea fi în pragul de a se strica.

Ciuperci pleurotus murate

Ciupercile pleurotus murate pot servi ca bază pentru salate, o garnitură delicioasă pentru carne sau pot fi chiar un fel de mâncare independent. Pentru această rețetă aveți nevoie de:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 1 kg ciuperci pleurotus;
  • 100 ml oțet;
  • 1 ceapă;
  • 700 ml apă;
  • 5 foi de dafin;
  • 5 boabe de piper;
  • 2 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de sare.

Mod de preparare ciuperci pleurotus murate

  1. Ciupercile se spală și se curăță și se pun pe foc cu apa și ceapa.
  2. Când apa clocotește, se adaugă restul ingredientelor în afară de oțet. Se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.
  3. Apoi se adaugă oțetul și se mai lasă pe foc timp de șapte minute. Se lasă să se răcească puțin, apoi se pun în borcane.
  4. Borcanele se așază într-o oală cu apă, iar pe fundul oalei se pun prosoape. Se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.
  5. Se acoperă cu pături și se lasă să se răcească treptat.
Delicii de iarnă. Trei rețete de ciuperci murate, ușor de făcut

Ciuperci murate. Sursa: dreamstime.com

Ciuperci champignon murate

Acest tip de ciuperci murate sunt perfecte cu un dressing de ulei de măsline, cu maioneză și mărar sau cu o vinegretă simplă. Ai nevoie de:

  • 80 ml ulei de floarea-soarelui;
  • 80 ml oțet de mere;
  • 80 ml oțet de vin roșu;
  • 2 căței de usturoi, tocați;
  • mărar sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt;
  • 1 ceapă mare, tăiată rondele subțiri;
  • 1 lingură de sare;
  • 2 frunze de dafin;
  • 3 kilograme de ciuperci champignon cu tulpină.

Mod de preparare ciuperci champignon murate

  1. Se pune uleiul, oțetul, usturoiul, pătrunjelul și ceapa într-o cratiță mare din ceramică, pe foc.
  2. Se păstrează pe foc până când amestecul ajunge la punctul de fierbere.
  3. Se adaugă sarea și se amestecă până când se dizolvă complet.
  4. Se înlătură cratița de pe foc și se lasă amestecul să se răcească.
  5. Se așază bucățile de frunze de dafin pe fundul borcanelor, apoi se adaugă ciupercile pregătite deasupra lor.
  6. Saramura obținută se toarnă peste ciuperci, umplând borcanele până la 0,5 cm de marginea de sus a borcanelor sterilizate.
  7. Se sigilează borcanele cu capace și se așază într-o oală cu apă, cu niște prosoape așezate pe fundul oalei.
  8. Borcanele se sterilizează în acest mod timp de 30 de minute.
  9. După sterilizare, borcanele se acoperă cu pături pentru a le permite să se răcească treptat.

Gălbiori murați

Gălbiorii murați mers de minune cu preparate din carne, dar și cu salate sau paste de orice tip. Pentru această rețetă de ciuperci murate ai nevoie de:

  • 2 kg gălbiori de pădure;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 1 linguriţă de sare;
  • 1 linguriță de piper proaspăt râşnit;
  • boabe de piper negru;
  • 6 linguri oţet alb (9 grade);
  • 1 ceapă;
  • 3 căţei de usturoi.

Mod de preparare gălbiori murați

  1. Ciupercile se curăță și se spală cu grijă sub un jet de apă rece până devin foarte curate. După aceasta, se lasă să se scurgă într-o strecurătoare.
  2. Uleiul se încălzește într-o cratiță mare și adâncă, antiaderentă.
  3. Ciupercile se pun în cratiță și se condimentează cu sare și piper. Se amestecă în timpul procesului de călire.
  4. Boabele de piper și ceapa sunt adăugate și amestecate până când acestea se înmoaie.
  5. Oțetul este pus în tigaie și se lasă să fie absorbit complet.
  6. După aceea, tigaia este îndepărtată de pe foc și se adaugă usturoiul zdrobit.
  7. Ciupercile gălbiori, împreună cu zeama lor, sunt așezate în borcane sterilizate.
  8. Se pun capacele pe borcane.
  9. Borcanele sunt puse la fiert timp de 30 de minute într-o oală cu apă, iar pe fundul oalei sunt așezate prosoape textile.
  10. După fierbere, oala este retrasă de pe foc și borcanele sunt acoperite cu pături, lăsându-le să se răcească. Procesul de răcire poate dura până la 48 de ore.