Evenimentul Zilei > Social > Decizia CCR care va afecta o mulțime de familii. Modificarea vizează concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav
Decizia CCR care va afecta o mulțime de familii. Modificarea vizează concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav

Decizia CCR care va afecta o mulțime de familii. Modificarea vizează concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav

O decizie a Curții Constituționale va avea impact asupra multor familii de români, dat fiind că vizează modificarea procedurii de acordare a concediului și a indemnizației pentru îngrijirea copilul bolnav.

Părinții asigurați au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului cu afecțiuni grave, chiar dacă acesta a depășit vârsta de 16 ani. Curtea Constituţională a României (CCR) a admis o sesizare a Avocatului Poporului în acest sens. Această decizie va aduce o modificare importantă în legislația din acest domeniu, de care vor beneficia numeroși părinți. Astfel, judecătorii constituționali au stabilit că, în cazul copilului cu afecţiuni grave, părinții asiguraţi au dreptul la concediu şi indemnizaţie, chiar dacă acesta are vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului. Magistrații CCR au constatat că sintagma „în vârstă de până la 16 ani” cuprinsă în dispoziţiile art. 26 alin. (1) ind. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 este neconstituțională. Actul normativ citat se referă la acordarea concediilor şi a indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Dispoziţiile art. 26 alin. (1) ind. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, au următorul cuprins:

„În cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani”.

CCR a clarificat o situație juridică

Potrivit unui comunicat al CCR, s-a constatat că există o diferenţă de tratament juridic rezultată din sintagma „în vârstă de până la 16 ani”. Or, aceasta nu are nici o justificare obiectivă şi rezonabilă, conform comunicatului, instituind o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecţiuni grave.

Acest lucru, au mai decis judecătorii constituționali, contravine atât prevederilor art.16 alin. (1) din Constituţie, teza referitoare la interzicerea discriminării, cât şi prevederilor art. 49 privind protecţia specială a copiilor. Întrucât este incidentă teza referitoare la interzicerea discriminării cuprinsă de art. 16 alin. (1) din Constituţie, magistrații au decis să îndrepte această situație și să acorde dreptul la concediu şi indemnizaţie inclusiv pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă inclusiv între 16 şi 18 ani.

Decizia Curții Constituționale este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul daOficial al României, Partea I.