De unde provine țuica. Istoria băuturii preferate a românilor

De unde provine țuica. Istoria băuturii preferate a românilor Țuica / Sursa foto. EVZ

Țuica este una dintre băuturile preferate ale românilor și mulți se întreabă cine a invetat-o. În 1570 a apărut prima atestare documentară explicită referitoare la fabricarea țuicii în localitatea Turț. Termenii similari din sârbo-croată (cujka) și din săseste (tsuikë) provin din români. Prin urmare, țuica esteo băutură 100% românească, a constatat antropologul Vintilă Mihăilescu.

Țuică,

Țuică/ Sursă foto: pixabay

Particularitatea țuicii este dată de faptul că aceasta este distilată doar din prune, România fiind una dintre cele mai mari producătoare din lume ale acestei materii prime. La sfârșitul secolului al XIX-lea, suprafața cultivată cu pruni în Principatele Române era de 55.280 ha, iar producția medie anuală de țuică era de 385.000 hl în Valahia și 36.000 hl în Moldova. Producția s-a triplat după criza filoxerei.În anul 2013, în România se produceau anual 130 de milioane de litri de țuică.

Țuică

Țuică. Sursa foto Pixabay

Țuica, un simbol al ardelenilor

Se pare că țuica reprezintă un simbol al ardelenilor, dar se face în toată țara. Există mai multe tipuri de țuică : Țuică de Bihor, Țuică de Bistrița, Țuică de Buzău, Țuică de Muscel, Țuică de Zalău, Țuică de Pitești, Țuică de Văleni. Această băutură se găsește în aproape toate restaurantele din țară, dar și în multe magazine.

Țuica de prune, lăudată de americani

Țuica de prune a fost lăudată de specialiștii americani care i-au analizat proprietățile. Aceasta este o băutură spirtoasă cu o tărie de maxim 40 – 45 de grade care se produce din prunele de vară. În tradiția românească, această băutură este considerată un medicament. Unii medici recomandă în jur de 30 de ml pe zi, pentru bărbați. Iar în cazul femeilor, consumul potrivit este la jumătate, de 15 ml.

Ne puteți urmări și pe Google News

Are multe beneficii pentru sănătate

Țuica de prune ameliorează problemele cu inima și cu colesterolul, dar și pe cele digestive. Această băutură ar avea un rol în prevenirea aterosclerozei şi a infarctului miocardic. Țuica de prune ajută în cazul dischineziei biliare și a disfuncțiilor ficatului. Ea te scapă de constipație.

Revista presei