Băuturi alcoolice sănătoase, recomandate de nutriționiști

Băuturi alcoolice sănătoase, recomandate de nutriționiștiÎn România, procentajul copiilor de 11 ani care au încercat alcoolul este între 20 și 30 la sută. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Consumul ocazional sau moderat de alcool nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, medicii nutriționiști ne recomandă să fim atenți la ce băuturi consumăm, unele dintre ele fiind bogate în zaharuri sau alte substanțe care ne pot afecta organele.

Pe piață există o gamă largă de băuturi alcoolice, însă nu toate sunt sănătoase. Medicii nutriționiști au făcut o listă cu ce putem să ne răsfățăm papilele gustative în perioada sărbătorilor fără să ne punem în pericol sănătatea și fără să afectăm dieta. Trebuie acordată o atenție și modulul în care le combinăm.

Băuturi alcoolice recomandate de medici

Consumul de alcool nu este încurajat de medici. Aceste tipuri de băuturi nu conțin nutrienți esențiali pentru sănătate. Ele vin la pachet și cu un aport caloric considerabil, având cantități mari de zahăr. Există și băuturi alcoolice care, consumate ocazional, nu ne pun sănătatea în pericol. Pentru cei a căror sănătate le permite să consume un pahar de alcool în perioada sărbătorilor, nutriționiștii au făcut o listă cu cele mai sănătoase băuturi:

1. Vinul sec este considerat sănătos, asta pentru că nu conține mult zahăr. Atunci când te răsfeți cu un pahar de vin, nutriționiștii îl recomandă pe cel roșu, fiind bogat în antioxidanți. Studiile au arătat că consumul unei cantități moderate de vin roșu cu un conținut de alcool cuprins între 12% și 15% poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. În preajma sărbătorilor de iarnă, acesta poate fi fiert, oferindu-i savori aparte cu ajutorul unor condimente.

2. Șampania este pe lista de băuturi alcoolice recomandate de nutriționiști. Vinul spumant sec, fără arome, are mai puține calorii decât berea sau vinul simplu. Strugurii din care este făcută sunt bogați în compuși fenolici și antioxidanți care pot stimula sănătatea creierului.

3. Vodcă, gin, whiskey, tequila. Sunt băuturi cu un conținut scăzut de zahăr. Ele au un aport caloric mic și sunt mult mai sănătoase decât lichiorurile. Medicii nutriționiști recomandă consumul lor cu apă minerală, nu cu suc, pentru a evita îndulcitorii artificiali. Pentru un gust mai plăcut se poate folosi zeamă de lămâie sau de portocală.

4. La capitolul cocktailuri, nutriționiștii recomandă Bloody Mary. Ea se încadrează în lista de băuturi alcoolice sănătoase, fiind pe bază de vodcă și suc de roșii. Este o băutură slab calorică și are calități nutriționale.

Sfaturi care te ajută să previi consumul excesiv de alcool

băuturi alcoolice

Paharele mici te ajută să eviți consumul excesiv de alcool. Sursa foto: 264962512 © Beatrice Preve | Dreamstime.com

Alcoolul nu este recomandat în cantități mari, iar specialiștii spun că pentru a evita excesul este bine să îl asociezi cu mâncatul. Nu bea niciodată băuturi alcoolice pe stomacul gol. Poți servi un pahar la masă, ca aperitiv sau pe post de digestiv.

Atunci când bei alcool este recomandat să consumi mai multă apă pentru a evita deshidratarea organismului. Când ești la o petrecere, este recomandat să alternezi băuturile alcoolice cu băuturile nealcoolice. Un pahar cu apă, suc sau o băutură răcoritoare sunt de ajutor. Dacă îți este sete, alege o variantă care să nu conțină alcool.

Specialiștii spun că există tentația de a bea mai mult alcool dacă consumi băuturile din recipiente mari. Din acest motiv este recomandat să alegi pahare mai mici. Pentru a evita consumul exagerat de băuturi alcoolice, servește un pahar la cină sau după ce ai făcut mișcare.

Câte băuturi alcoolice este recomandat să consumi

Consumul de alcool nu este recomandat zilnic, ci ocazional. Chiar dacă alegi variantele sănătoase, ele trebuie consumate moderat. În cazul femeilor, mai mult de opt băuturi alcoolice pe săptămână înseamnă exces. În cazul bărbaților, consumul excesiv de alcool este de la 15 băuturi pe săptămână în sus.

Nu toate persoanele care beau în exces sunt alcoolice sau dependente de alcool. Cu toate acestea, băuturile alcoolice consumate frecvent pot duce la apariția unor afecțiuni cum ar fi boli de inimă, cancer, depresie sau demență.

Femeilor însărcinate nu le este recomandat să consume băuturi alcoolice. Ele pot provoca un avort spontan sau pot afecta fătul. Alcoolul nu le este recomandat nici persoanelor care urmează să conducă un autovehicul, arată studiile efectuate de Oxford Academic.

Ne puteți urmări și pe Google News