De ce românii erau mai supli în comunism. Stilul de viață care a devenit o simplă amintire

De ce românii erau mai supli în comunism. Stilul de viață care a devenit o simplă amintireAlimentară. Sursa foto: Facebook

În perioada comunistă, obezitatea era un fenomen rar în România, iar majoritatea populației avea o greutate normală. Specialiștii explică această realitate prin mai mulți factori, de la accesul limitat la alimente, până la un stil de viață mult mai activ față de cel din prezent.

Alimentația restrictivă, fără excese

Unul dintre principalele motive pentru care românii erau mai supli era lipsa accesului la alimente în exces. Magazinele alimentare erau slab aprovizionate, iar produsele de bază, precum pâinea, laptele sau carnea, erau obținute după ore de stat la cozi.

Fast-food-ul, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase bogate în zahăr erau aproape inexistente, astfel că alimentația era mai sănătoasă, bazată pe mâncare gătită în casă.

Mișcarea zilnică, o necesitate; locuri de muncă solicitante fizic

În perioada comunistă, foarte puțini români își permiteau un autoturism personal. Transportul în comun era insuficient și supraaglomerat, așa că mulți oameni mergeau pe jos pe distanțe mari sau foloseau bicicleta. Spre deosebire de prezent, când deplasările sunt scurtate cu mașina chiar și pentru drumuri scurte, în trecut activitatea fizică era parte din rutina zilnică.

Majoritatea locurilor de muncă din acea perioadă presupuneau muncă fizică intensă. Oamenii lucrau în fabrici, pe șantiere sau în agricultură, iar joburile sedentare, de birou, erau mult mai rare. În prezent, munca s-a mutat în mare parte în fața calculatorului, iar sedentarismul este una dintre principalele cauze ale obezității.

Politicile regimului în perioada comunistă

Pe lângă restricțiile economice, regimul comunist a impus măsuri care, indirect, au contribuit la menținerea unei populații suple. Un exemplu controversat este decizia Elenei Ceaușescu de a reduce numărul stațiilor de metrou pe linia Berceni – Pipera, pentru a-i obliga pe români să meargă mai mult pe jos, scrie Cancan.

Astfel, combinația dintre o dietă restricționată, activitate fizică zilnică și un regim de muncă solicitant a menținut România comunistă departe de problemele de sănătate generate astăzi de sedentarism și obezitate.

Ne puteți urmări și pe Google News