Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce nu funcţionează celebra DIETĂ ATKINS
De ce nu funcţionează celebra DIETĂ ATKINS

De ce nu funcţionează celebra DIETĂ ATKINS

Dieta Dukan, dieta Atkins ori altele de acest tip nu funcționează.

A constatat-o cercetătoarea americană Tracy Mann, profesor de psihologie la University of Minnesota (SUA), care timp de peste 20 de ani a efectuat studii asupra comportamentelor alimentare, semnalează huffingtonpost.fr.

S-au îngurgitat tone de proteine cu regimul Dukan, s-au eliminat glucidele cu regimul Atkins și chiar s-a pus toată încrederea în regimul 'paleolitic', al vânătorilor-culegători. Adoptarea unui regim este sortită eșecului, potrivit acestei cercetătoare care a publicat recent 'Secrets From The Eating Lab'.

Creierul devine obsedat

Majoritatea persoanelor estimează că totul este o chestiune de voință și de self control, când, în realitate, schimbările biologice le împing spre o farfurie de 'Spaghetti alla Carbonara' după trei săptămâni în care au trăit numai cu salată verde și apă, a explicat Tracy Mann pentru The Washington Post.

Mai întâi, este o chestiune neurologică. Când se urmează un regim, creierul devine obsedat de mâncare, mai ales dacă pare apetisantă. Alimentele tentante 'capătă valoare'. Cu cât încercăm să rezistăm mai mult, cu atât ne este mai greu să o facem.

Apoi, metabolismul încetinește. Corpul începe să utilizeze caloriile în cel mai eficient mod posibil. Acesta poate fi un lucru bun pentru cine este pe cale de a muri de foame, dar este rău pentru cei care doresc doar să piardă din greutate, pentru că vor stoca respectivele calorii sub formă de grăsime.

Tracy Mann avertizează că schimbările biologice pe care le înregistrează corpul nu sunt singurele probleme.