De ce au ajuns fermierii români în sapă de lemn. E numai seceta de vină?

De ce au ajuns fermierii români în sapă de lemn. E numai seceta de vină?

Fermierii români sunt loviți crunt în acest an. Oamenii sunt nevoiți să ia măsuri fără precedent

Situația dezastruasă din agricultura românească i-a determinat p fermierii români să apeleze la măsuri extreme.

Din cauza secetei, tot mai mulți fermieri își vând terenurile și utilajele.

Extrem de speriaţi de vremurile pe care le trăim și cu pagube mari provocate de secetă, mulţi dintre fermierii români nu mai fac investiţii, ba chiar îşi scot la vânzare terenurile şi utilajele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agricultorii dar și crescătorii de animale spun că despăgubirile primite de la stat nu le ajung ca să continue.

„Producţia de grâu de pe 500 de hectare nu poate fi comercializat datorită calităţii slabe. Din păcate, nu am vândut un kilogram de grâu, ca să înţelegeţi situaţia noastră”, a declarant unul dintre agricultori.

După ce recolta de grâu a fost compromisă, un fermier din judeţul Constanța a fost nevoit să ia măsuri extreme.

„Ca să mergem mai departe, era singura soluţie, nu se mai puteau amâna datoriile şi a trebuit să vindem teren”, a declarat Mircea Kipaila, administrator de societate agricolă, pentru știrile ProTV.

 

Își vinde ferma cu tot cu porci

 

O altă situație gravă se regăsește în judeţul Cluj. Unii proprietari au scos la vânzare ferme cu tot cu utilaje. O fermă de porci costă 600 de mii de euro, dar nu se găsesc cumpărători.

„Putem spune că este o afacere riscantă în momentul în care ne gândim la preţ, pentru că nu este o continuitate. Diferă foarte mult şi fluctuează preţul de achiziţie şi de vânzare, inclusiv a porcilor şi a furajelor”, a dezvăluit, la rândul lui, fermierul Florin Marian.

Alţi proprietari au decis să dea odată cu ferma şi terenul pe care cultivau o parte din furaje.

„E destul de riscant. Plus de asta, e o zonă unde suprafeţele sunt foarte fărâmiţate, greu reuşeşti să poţi aduna suprafeţe mai mari, să faci loturi compacte de teren”, a spus fermierul Miu Covaciu.

Pericol pentru recolta de anul viitor

Imaginea apocaliptică care își poate pune amprenta și pe recolta de anul viitor o arată situaţia gravă în care se află fermierii. Unii dintre ei abia îşi permit să facă însămânţările de toamnă.

„Seceta s-a manifestat extrem în acest an. În plus, în 2020 a venit şi pandemia COVID. Sunt foarte mulţi fermieri care nu au reuşit să recolteze nimic din culturile însămânţate în toamna anului 2019, de asemenea au avut suprafeţele calamintate total sau parţial, însămânţate în acest an”, a explicat situația Silvia Hicea, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Cluj.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul acesta producţia medie de grâu este de 2,9 tone pe hectar, faţă de 4,8 anul trecut. Seceta a redus considerabil şi recoltele de secară, orz sau rapiță.

 

Este prăpăd la nivel național. Se pregătește declararea stării de calamitate

MARE ATENȚIE! Românii pot primi bani buni de la stat. Care sunt condițiile