Vrem apă! Fermierii dobrogeni, lăsați cu ochii în soare de Guvern

Vrem apă! Fermierii dobrogeni, lăsați cu ochii în soare de Guvern

Au protestat atât pe câmp, unde cu utilajele agricole au arat „Vrem Apă”, cât și la Ministerul Agriculturii, unde au cerut ca județul Constanța să fie declarat zonă calamitată din cauza secetei prelungite, dar degeaba. Revolta fermierilor dobrogeni nu a impresionat autoritățile.

Declararea județului Constanța ca zonă calamitată, refacerea sistemului de irigații precum și amânarea ratelor către bănci și firmele de leasing sunt revendicările fermierilor dobrogeni. Sunt disperați pentru că, spun ei, se confruntă cu o situație fără precedent în urma secetei care a pârjolit mai toate culturile din județ. O parte dintre ei s-au dus la ministerul agriculturii, cealaltă a rămas pe câmp, în zona Comana și a protestat arând cu tractoarele „Vrem Apă”.

Mesajul lor către Guvern putea fi văzut din aer. Tractoristii și mecanicii de utilaje s-au strâns să își strige disperarea, din cauza secetei care a lovit pe toată lumea. „Noi vrem apă, să vedem dacă se aprobă ceva cu protestul acesta. Nu avem avem de unde să luăm apa, e departe de noi. Canalele nu mai sunt funcționale, stațiile la fel. O să fie un deșert aici, dacă n-avem apă. Pur și simplu”, și-a arătat revolta fermierul Lucian Tarșa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suprafața calamitată de seceta pedologică în județul Constanța depășește 450.000 de hectare, mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. Pentru că totul e pârjolit de secetă, nu s-a recoltat nimic, iar fermierii nu au mai putut obține venituri în baza cărora să își plătească datoriile față de furnizori. În plus mulți au luat credite la bănci și la societăți de leasing pentru utilaje.

Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea cer, de aceea, o amânare a ratelor la bănci, după modelul folosit în cazul persoanelor fizice în timpul stării de urgență. În Dobrogea nu a mai plouat de peste 70 de zile, fiind afectate 80% dintre culturile agricole,  iar irigațiile sunt inexistente. Meteorologii nu au vești bune pentru agricultori nici sezonul următor.

Reprezentanții fermierilor dobrogeni nu au avut succes la ministerul Agriculturii. Au obținut doar niște promisiuni în privința unui proiect pentru infrastructura de irigații în România, în valoare de 650 milioane de euro, după întocmirea unui ghid de absorbție fonduri europene. Pentru amânarea ratelor la bănci, conform oficialilor de la Agricultură, citați de fermierii protestatari, nu ar exista cadru legal pentru a interveni la bănci.

Nici pentru declararea județului Constanța ca zonă calamitată nu ar exista cadru legal. Fermierii s-au decis să protesteze în continuare, informând, în scris autoritățile, asupra acțiunilor lor.