MARE ATENȚIE! Românii pot primi bani buni de la stat. Care sunt condițiile

MARE ATENȚIE! Românii pot primi bani buni de la stat. Care sunt condițiile

Prin programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, românii care sunt plecați în străinătate, la muncă, se pot întoarce și să se apuce de agricultură.

Pentru acest program, statul a alocat 20 de milioane de euro din fonduri europene.

Numai că, tinerii români se lasă greu convinși să revină în țară și să se apuce de agricultură.

În două luni de când a fost lansat programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” au fost depuse doar cinci proiecte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tinerii din diaspora se lasă greu

De când funcționează programul unii tineri au reușit să obțină fonduri și să pună pe picioare o aracere.

După 10 ani de muncă în Spania o familie a revenit în ţară şi are în judeţul Alba propria fermă cu 130 de animale. Până să primească fonduri europene pentru tinerii fermieri au fost refuzaţi de mai multe ori.

Ana Scheau, fermier: „Nu ne încadram, în 2016 am reuşit să luăm prima tranșă din 50 mii euro, iar în 2018 restul de bani şi i-am folosit să modernizăm fermă.”

Bugetul pentru tinerii fermieri a fost pentru prima dată împărţit în două. Dintr-un total de 43 milioane de euro pentru cei din diaspora s-a pus la bătaie jumătate din sumă. Până acum însă, au depus proiecte numai 5 persoane. În schimb peşte 400 de români din ţară spera să ia câte 50 mii de euro.

Tinerii români nu prea vor să lucreze în agricultură

Călin Boidoc, Manager Proiect Repatriot: „Ştim cu toţii cum că birocraţia la noi oarecum nu ne prea ajută să ne dezvoltăm. Foarte mulţi care lucrează în afară sunt orientaţi pe partea de HoReCa, adică au lucrat în HoReCa afară şi vor să se întoarcă pe acelaşi domeniu pe care au lucrat şi au experienţă.”

Lipsa mare de proiecte pentru programul amintit s-ar datora, spun unii consultanți, faptului că au fost anunţaţi prea târziu de schimbările din programul „tânărul fermier”. Pe de altă parte ei trebuie să probeze că au experienţă, dar şi studii medii sau superioare în domeniul agricol.

Honorius Brendea, consultant fonduri europene: „E destul de greu pentru nişte oameni care recent s-au întors din străinătate să găsească exploataţii care să îndeplinească condiţiile astea, unu la mână, şi doi la mână, să accepte persoanele respective să le cedeze în favoarea lor. A treia problemă pe care am întâlnit-o la mai mulţi potenţiali beneficiari a fost problema cu dovedirea că au lucrat în străinătate în 2019 minim 3 luni.”

Proiectele pot fi depuse până pe 15 octombrie, potrivit stirileprotv.ro