Daniel Horodniceanu, implicat într-o schemă imobiliară păguboasă pentru stat. Noul sediu DIICOT, cumpărat cu 5 milioane de euro mai mult decât valoarea de piață
- Ionel Sclavone
- 8 iunie 2023, 21:14
Fostul șef al DIICOT. Daniel Horodniceanu, a fost implicat, în anul 2016, într-o tranzacție imobiliară controversată. Este vorba despre achiziția noului sediu al instituției care, potrivit Curții de Conturi s-a făcut printr-o procedură lipsită de transparență, care nu a respectat reglementările în vigoare, la un preț foarte mare.
Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a fost implicat în achiziția noului sediu al instituției, la un preț cu aproxmimativ 5 milioane de euro decât cel la care a fost evaluată clădirea. Achiziția s-a desfășurat printr-o procedură lipsită de transparență și cu încălcarea regulilor interne a constatat Curtea de Conturi.
Clădirea a fost cumpărată încă din 2017, când era doar un șantier și a fost dată în folosință cinci ani mai târziu.
Tranzacția s-a încheiat în doar câteva ore, după ce procurorul Horodniceanu și subalternii săi au vizitat imobilul și au făcut un simulacru de negociere a prețului. Clădirea cumpărată de DIICOT se află pe Strada Sfânta Vineri nr. 33, din București, în spatele Tribunalului București.
Moștenirea lui Horodniceanu la DIICOT
Povestea datează din 2016, de pe vremea când DIICOT funcționa într-un sediu închiriat cu 56.000 de euro pe lună, de la Piraeus Bank Romania, în apropiere de Calea Victoriei. Daniel Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT, a făcut demersuri pentru achiziția unui sediu nou. Un an mai târziu, conducerea DIICOT a propus achiziția unei clădiri, cu două etaje, evaluată la 61,2 milioane de euro. În acest sens a fost trimisă o notă de fundamentare către Procurorul general, care și-a dat acordul pentru achiziție.
După alte câteva luni, la finalul anului 2017, procurorul Horodniceanu se răzgândește în legătură cu achiziția imobilului de două etaje și propune un altul – pe care ulterior l-a și cumpărat – mult mai mare, o clădire cu 12 etaje, dat în construcție. Prețul propus de vânzător, Art Diamond Real Estate SRL, a fost de 18,5 milioane de euro la care se adaugă TVA.
La fel ca și în cazul precedent este trimisă o nouă solicitare, pe 11 decembrie 2017, procurorului general, pentru noua clădire, de 12 etaje și un preț aproape triplu față de cel estimat inițial. Horodniceanu primește acordul și pentru această achiziție. Odată aceste lucruri puse la punct, achiziția se face rapid, printr-o procedură internă a DIICOT, pentru prețul de 17 milioane de euro. Compania imobiliară a propus reducerea prețului inițial, mai ales că era vorba despre un șantier, cu 1,5 miloane de euro. Așa s-a ajuns la prețul de 17 milioane de de euro.
În apropierea Crăciunului, pe 20 decembrie 2017, Guvernul Tudose aprobă cumpărarea clădirii. DIICOT a semnat contractul după o săptămână, pe 27 decembrie 2017, și a cumpărat o clădire-șantier de la Art Diamond Real Estate SRL. Noul sediu a fost inaugurat abia în 2022, după cinci ani de la achiziție.
Curtea de Conturi a intrat pe fir
Tranzacția a făcut obiectul unor verificări a Curții de Conturi în anul 2018, iar raportul întocmit cu acest prilej indică mai multe probleme, În primul rând, inspectorii Curții de Conturi au constatat că au fost încălcate normele interne de achiziție pentru acest imobil.
Instituțiile publice pot cumpăra, potrivit legii, imobile fără să organizeze o licitație publică, drept care DIICOT și-a stabilit o procedură internă, aprobată de Procurorul General. Procedura trebuia să fie transparentă și să permită participarea mai multor competitori, însă Curtea de Conturi a stabilit că în acest caz nu s-a întâmplat așa.
DIICOT „nu a asigurat transparența procedurii achiziției, contrar prevederilor art.7 din Procedură care menționează afișarea anunțului privind intenția de cumpărare la sediul autorității contractante, cât și publicarea pe site-ul propriu a anunțului de intenție”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Un preț umflat cu 5 milioane de euro
În plus, deși ofertele puteau fi depuse până în 20 decembrie 2017, DIICOT a decis cu cine să încheie tranzacția cu o săptămână înainte. Singura ofertă din dosarul de achiziție, declarată câștigătoare, a fost depusă din luna iulie de Art Diamond Real Estate SRL. A fost o acțiune problematică, au arătat inspectorii Curții de Conturi, dat fiind că oferta era mult mai veche decât procedura de achiziție.
Inspectorii au mai descoperit că nu există nici o dovadă că prețul a fost negociat. DIICOT a acceptat reducerea pe care a propus-o firma imobiliară, de la 18.500.000 euro la 17.000.000 euro, plus TVA.
Pe de altă parte, prețul final era cu mult peste valoarea de piață a clădirii, a mai constatat Curtea de Conturi. Conform raportului de evaluare realizat în decembrie 2017, la momentul achiziției, imobilul era estimat la aproape 12 milioane de euro, adică cu 5 milioane mai puțin. Practic, Horodniceanu a plătit cu 5 milioane, mai mult decât valoarea reală a clădirii.
Memoria scurtă a procurorului Horodniceanu
În ciuda neregulilor constatate de Curtea de Conturi, raportul nu a fost înaintat mai departe, totul fiind suspendat, după cum arată Rise Project, care a realizat o investigație pe acest subiect.
„Eu sincer nu văd nicio fraudă, iar dumneavoastră mă întrebați pe mine de parcă eu aș fi un artizan acolo”, a transmis Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, jurnaliștilor Rise Project.
Întrebat în legătură cu acest subiect. Daniel Horodniceanu nu vede nici o fraudă și nici o problemă în achiziție. Mai mult, deși este vorba despre o achiziție de 17 milioane de euro, o clădire care reprezintă moștenirea pe care a lăsat-o structurii antimafia, fostul procuror șef al DIICOT spune că nu-și mai amintește detalii.
„Deci, dacă vreți un răspuns mergeți pe documente, sincer nu țin minte, nici dumneavoastră nu cred că țineți minte ce-ați făcut acum șase ani”, a adaugat Horodniceanu, în prezent vicepreședinte al Consiliului Suprem al Magistraturii.