Fostul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, tupeu uluitor în fața poliției. „Eu am dreptul să fac orice”
- Iulia Moraru
- 7 mai 2023, 12:23
Daniel Horodniceanu, fostul șef DIICOT, care a condus structura de luptă cu Crima Organizată și care este acum vicepreședinte al CSM (Consiliul Suprem al Magistraturii), a fost oprit zilele trecute de poliție pentru că a încălcat regulile de circulație. Mâhnit de faptele agenților, acesta a început să se certe cu ei.
Recent, Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliție, însă a reacționat cu indignare față de acest gest și a început să se certe cu cei doi agenți. În imaginile apărute în spațiul public se poate observa discuția dintre cei trei și atitudinea pe care o are fostul șef DIICOT.
Daniel Horodniceanu, indignat că a fost oprit de poliție
Omul legii a avut intenția doar să avertizeze șoferul că a depășit mașina poliției fără a semnaliza corespunzător. Prima eroare a fost faptul că nu s-a lăsat intimidat de legitimația de procuror. Situația s-a înrăutățit atunci când procurorul a început să se certe cu polițiștii și să le spună cum le-a mărit el salariile, în urma unei discuții cu generalul Oprea, în anul 2016.
Daniel Horodniceanu a început să se ia la ceartă cu polițiștii pentru că a fost oprit, moment în care a încercat să se folosească de funcția sa de procuror pentru a scăpa. A rămas uimit când cei doi polițiștii i-au spus că nu-l cunosc, așa că în loc să prezinte actele mașinii i-a înmânat poliției legitimația lui de procuror.
„Terminați-o domnule cu prostiile astea. Nu știți cu cine vorbiți”, a spus fostul șef DIICOT.
Ulterior, acesta a refuzat să le arate polițiștilor polița de asigurare, motivând că ei o pot căuta în sistem. „Bă da sunteți foarte scrupuloși la datorie”, a mai adăugat el. „Nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror, care a condus structura de crimă organizată a țării”, a mai ținut fostul șef DIICOT să spună să spună, potrivit jurnalist.ro.
Daniel Horodniceanu a fost ales vicepreședinte al CSM
Daniel Horodniceanu a fost ales vicepreședinte al CSM la începutul acestui an, în timp ce fostul președinte al Secției Penale a ÎCCJ, Daniel Grădinaru, a fost ales președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii.
Horodniceanu a condus în trecut DIICOT și a protestat împotriva schimbării legilor Justiției, criticate anul trecut de Comisia de la Veneția. Ambii au fost votați în unanimitate. Acesta a absolvit în 1996 Facultatea de Drept de la Universitatea Mihail Kogălniceanu, acesta obținând în 1997 o altă licență în drept de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Fostul șef al DIICOT a comentat incidentul și a spus:
„Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliție pentru o presupusă contravenție rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încalca vreo normă rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate însă. Aş accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în faţa unui polițist la datorie.”
El a continuat: „Comportamentul meu intrigat poate avea un sens – deși e greu să privești ca acceptabil orice exces de putere – doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar şi poliţiştii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmplă asta. Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, şi să reacţionez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează. Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer. Dincolo de calitatea mea de magistrat, dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoții publice”, conform g4media.