Daniel Funeriu: Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și apărarea UE, o urgență națională
- Antonia Hendrik
- 18 martie 2025, 12:40

Daniel Funeriu a felicitat diplomația română pentru efortul, început încă înainte de anexarea Crimeii, de a impune zona Mării Negre ca arie de interes strategic pentru NATO și UE.
Daniel Funeriu: Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, o urgență națională
Daniel Funeriu a făcut referire la Rezoluția 2025/2565(RSP) referitoare la urgențele securității și apărării europene care a fost votată săptămâna trecută.
Săptămâna trecută, amintește Daniel Funeriu, Parlamentul European a votat Rezoluția 2025/2565(RSP) referitoare la urgențele securității și apărării europene. Între altele, Rezoluția cere Comisiei Europene redactarea unui raport (White Paper) pentru qidentificarea celor mai presante amenințări, a riscurilor structurale și a competitorilor”, în vederea „descurajării potențialilor agresori și a apărării pe termen scurt și lung”.
Decizia Parlamentului European reprezintă un răspuns la evoluțiile recente ale conflictului din Ucraina și la riscul reducerii prezenței militare americane în Europa. Prin acest vot, europarlamentarii subliniază importanța crucială a Flancului Estic al NATO, care se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră.
Fostul ministru al Educației, despre viitorul White Paper
Primul comentariu pe care aș dori să îl fac e următorul: felicit diplomația română pentru succesul efortului, început încă înainte de anexarea Crimeii, de a impune zona Mării Negre ca arie de interes strategic pentru NATO și UE. Nu a fost ușor, iar efortul nostru abia începe.

Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Al doilea comentariu: e nevoie de mobilizarea tuturor resurselor naționale, deopotrivă politice, diplomatice și de intelligence, pentru a include în viitorul White Paper un proiect-pilot inspirat și ghidat de România (“flagship EU project”). Polonezii, asociați cu balticii și cu nordicii, au reușit deja asta: Scutul Estic și Linia de Apărare Baltică sunt deja menționate în Rezoluția Parlamentului European și, prin includerea lor în viitorul White Paper, vor beneficia de finanțare europeană de multe miliarde de euro.
Cum va proceda Daniel Funeriu dacă va fi viitorul președinte al României
Daniel Funeriu, fost ministru și candidat la președinție, a promis că viitorul raport „White Paper” va reflecta pe deplin interesele României.
„Ce proiect-pilot ar putea avansa România și pentru care ar primi finanțare europeană? Cred că răspunsul se impune de la sine: extinderea și modernizarea Bazei Aeriene “Mihail Kogălniceanu”, singura resursă aliată, de importanță vitală pentru UE, care poate contrabalansa instalațiile de tip Anti-Access/Area Denial (A2/AD) create de Federația Rusă în Crimeea”, a punctat Funeriu.
„Ca viitor președinte vă asigur că viitorul raport „White Paper” va reflecta deplin interesele României, inclusiv prin alocarea de finanțare pentru proiectele noastre. Dacă nu, îl voi bloca pur şi simplu”, a concluzionat Daniel Funeriu în comentariul postat pe social media.