Olandezul Dick Advocaat a părăsit postul de selecţioner al Rusiei, după echipa a fost eliminată de la Euro 2012 în faza grupelor, şi a preluat conducerea tehnică a formaţiei PSV Eindhoven. Presa rusă l-a propus în mai multe rânduri pe Dan Petrescu (44 de ani) la naţionala rusă, iar oficialii federaţiei l-au trecut pe „Bursuc” pe lista posibililor selecţioneri.
„Noul antrenor al naţionalei trebuie să se dedice fotbalului 24 de ore din 24, să nu fie implicat în politică şi să fie independent, pentru a nu răspunde la comenzile cuiva. Şi mai trebuie să fie un om de fotbal, care să fi trecut în carieră prin toate etapele. Aceste condiţii sunt îndeplinite de Valery Gazzaev, Nikolai Pisarev, Anton Kobele şi Alexander Borodyuk, iar dintre antrenorii străini, există două nume: italianul Luciano Spaletti şi românul Dan Petrescu. Ei sunt singurii străini care ar putea antrena naţionala Rusiei”, a anunţat Vyacheslav Koloskov, preşedintele de onoare al Federaţiei Ruse de Fotbal.
Presa rusă susţine că relaţiile lui Dan Petrescu cu oficialii echipei Kuban Krasnodar s-au deteriorat serios, după ce şefii clubului n-au ţinut cont de dorinţa tehnicianului şi l-au vândut pe Lacina Traore la Anji Mahacikala. „Bursucul” ar fi ameninţat că demisionează de la Kuban.