Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna anunță prăpădul în România. Se înăspresc măsurile. „Valul 3 vine sigur”
Dan Barna anunță prăpădul în România. Se înăspresc măsurile. „Valul 3 vine sigur”

Dan Barna anunță prăpădul în România. Se înăspresc măsurile. „Valul 3 vine sigur”

În opinia vicepremierul Dan Barna, România are acum printre cele mai lejere restricții din Europa. El spune că cifrele arată îngrijorător și vor trebui luate măsuri mult mai drastice pentru a limita răspândirea Sars-CoV-2.

Dan Barna anunță măsuri dure. Rata de incidență COVID a crescut la 5,67 la mie în București.

Valul 3 vine și peste România

„Situația este una foarte complicată. Și spun lucrul acesta cu toată claritatea. România are acum printre cele mai lejere restricții din Europa, iar asta s-a transmis în populație sub percepția că suntem în regulă. Nu suntem în regulă deloc, cifrele arată îngrijorător. Valul 3 vine sută la sută și peste România. Vedem creșterea numărului de cazuri, acest lucru arată că noua tulpină este mult mai periculoasă. Este un virus mult mai periculos și contagios”, a declarat Dan Barna.

„Doar 10 la sută dintre cei duși la spital cu ambulanța mai sunt trimiși acasă”

„În perioadă noiembrie-decembrie, momentul în care România a ajuns la vârful valului 2, într-o familie de cinci persoane, una sau două nu lua COVID-19, iar acum iau toți.

Un alt caz transmis de la medicii de la ambulanță este următorul: în noiembrie-decembrie erau circa 200 de pacienți aduși în fiecare zi cu salvarea, în Capitală, iar aproximativ 50 la sută erau trimiși acasă cu tratament, iar acum doar 10 la sută dintre cei care vin cu salvarea sunt timiși acasă”, a afirmat vicepremierul

S-a terminat cu mersul la baruri și în cluburi

Dan Barna anunță măsuri dure. „Vor fi luate măsuri mult mai dure, ideea această că mergem în baruri sau cluburi nu mai poate fi acceptată. Ideea că plătim, că vin jandarmii să constate că nu sunt respectate regulile și se plătește o amendă de 1.000, 3.000, sau 5.000 de lei nu mai poate fi acceptată. Măsurile pe care le propunem țin de această posibilitate de a închide localurile care nu respectă regulile de distanțare și care continuă să trateze ca pe o glumă această situație complicată”

Dan Barna consideră că nu va fi cazul să se impună un lockdown total. „Vor fi aceste carantinări zonale. Sunt focare de COVID-19, majoritatea în marile orașe, unde trebuie intervenit și va fi carantinare.

Lucrurile țin de fapt de respectarea regulilor și de adaptarea lor în funcție de probleme. De aceea spuneam că vom schimba legislația și vom avea o ordonanță de urgență, tocmai pentru a spune foarte clar că în momentul în care ești surprins că nu respecți regulile să ți se pună lacătul pe ușă. Cu vorba bună, cu argumente, cu explicații sau cu amenda s-a dovedit că nu funcționează. Sunt unii oameni care se consideră șmecheri și astfel suferă toată comunitatea.

Deciziile pe care le vom lua începând de mâine sunt în ideea de a înăspri măsurile, de a ne asigura să legislația existentă se respectă, tocmai pentru a încercă să ținem cât de mult se poate acest plafon”, a mai spus Barna în cadrul emisiunii Gândul Live.

Varianta pe termen scurt

El i-a certat pe români afirmând că oamenii se duc la spital în faze foarte grave ale bolii.

„Oamenii se duc la spital în faze foarte grave ale bolii. Miza este să vaccinăm cât mai multe persoane în următoarele luni. Este singura variantă pe termen scurt. Nu cunosc persoane care să fi făcut vaccinul si să fi ajuns la ATI”, a mai spus Barna.

Despre închiderea unităților de învățământ, Dan Barna spune că deciziile se vor lua în funcție de evoluția situației. „Avem un cadru și niște norme destul de clare. Este o realitate faptul că în momentul în care s-au deschis școlile a fost o creștere a numărului de infectări. Vom vedea cum evoluează situația, iar deciziile se vor lua regional”, a conchis liderul USR.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.