Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur în Taiwan! Peste 2 milioane de locuitori au fost zguduiți
Cutremur în Taiwan! Peste 2 milioane de locuitori au fost zguduiți

Cutremur în Taiwan! Peste 2 milioane de locuitori au fost zguduiți

Cutremur în Marea Chinei de Sud. Un incident seismic a dat emoții mari locuitorilor din Taiwan. A fost emisă și o avertizare de tsunami, dar până în prezent nu s-au înregistrat probleme majore.

Cutremur în Taiwan. În România în ultimele zile s-au înregistrat cutremure de mică intensitate.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a lovit în largul coastei de nord-est a Taiwanului duminică dimineața, în jurul orei 06.00 (ora României), s-a anunțat oficial de către agenția de presă Reuters, citată de siteuri locale. Cel mai apropiat oraș de epicentru a fost Hualien (pop. 2,031,652) Nu au existat rapoarte imediate de avarii, a declarat biroul meteorologic al insulei. Biroul a adăugat că cutremurul, care a zguduit clădirile din capitală pentru o scurtă perioadă, a avut o adâncime de 72,2 kilometri (44,9 mile).

Serviciul de monitorizare Volcano Discovery a identificat un al doilea raport privind un incident asemănător de la China Earthquake Networks Center (CEIC) care a menționat un  cutremur de magnitudinea 4.3 pe scara Richter. Pe baza datelor preliminare seismice, cutremurul a fost probabil resimțit de mulți oameni din zona epicentrului. Nu ar fi trebuit să provoace daune semnificative, în afară de obiectele căzute de pe rafturi, geamuri sparte etc. În orașul Hualien (pop. 350.500) situat la 27 km de epicentru, cutremurul ar fi trebuit să fie simțit ca o scuturare ușoară. S-ar fi putut simți o scuturare slabă în Puli (pop. 86.400) situată la 53 km de epicentru și în Satul Nou Zhongxing (pop. 25.500) la 80 km distanță.

Cutremur în Taiwan

China News Service a anunțat o magnitudine mai mică a cutremurului.

Rețelele de măsurarea seismelor din China au stabilit oficial: La ora 11:23, (ora locală), 10 ianuarie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,3 în județul Hualien, Taiwan (23,77 grade latitudine nordică, 121,49 grade longitudine estică), cu o adâncime focală de 11 kilometri.

Taiwanul este situat lângă intersecția a două plăci tectonice din Marea Chinei de Sud și este predispus la cutremure. Peste 100 de persoane au fost ucise într-un cutremur în sudul Taiwanului în 2016. Unii taiwanezi încă își aduc aminte de un cutremur cu magnitudinea 7,3, care a ucis peste 2000 de oameni în 1999.

Până la momentul redactării știrii nu s-au înregistrat alte replici ale cutremurului.