„Datele parţiale, validate în această dimineaţă de membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor, nu pot fi luate în considerare în întocmirea listelor electorale”, a explicat, cu puţin timp în urmă, pentru Evz, preşedintele Institutului Naţional de Statistică Vergil Voineagu.
El a declarat că, după centralizarea a 48% din datele recensământului din 2011 „populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au reşedinţa obişnuită în România, dar între datele preliminare ale recensământului şi cele finale, care vor fi anunţate în al doilea semestru al anului viitor, pot sau nu pot să apară diferenţe".
Voineagu a explicat că INS nu a reuşit recenzarea a 2,8% din populaţie, respectiv aproximativ un milion de persoane. El a precizat că în cazul acestor persoane se va încerca recuperarea datelor prin intermediul altor instituţii abilitate.
Totodată, Voineagu a spus că pentru a stabili acest număr a fost introdus un formular special, care însă a avut în vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu în străinătate sau în altă localitate, după caz. Reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 a fost convocată de către Institutul Naţional de Statistică, la solicitarea ministrului Administraţiei şi Internelor, în calitate de preşedinte al CCRPL.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, declara, săptămâna trecută, că trebuie introduse în sistemul electronic peste 38 de milioane de fişe de recensământ, iar până în prezent au fost prelucrate 48.000. Mircea Duşa preciza că, odată cu validarea acestor date preliminare, judecătorii de la Curtea Constituţională vor avea orientativ o cifră de referinţă, dar a subliniat că listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură.