Curs valutar, 13 aprilie. La cât au ajuns euro și dolarul. Informații de ultimă oră de la BNR
- Ramona Rotaru
- 13 aprilie 2022, 13:12
Banca Națională a României a anunțat noul curs de schimba valutar, valabil pentru tranzacțiile efectuate în următoarele 24 de ore. Evoluția cotației pentru euro, dolar și alte monede.
Banca Națională a României (BNR) a emis noi informații cu privire la cursul de schimba valutar pentru miercuri, 13 aprilie. Euro își reia creșterea. Astfel, cotația euro valabilă pentru tranzacțiile din următoarele 24 de ore este de 4,9413 lei, iar cea a dolarului este de 4, 5622. Lira sterlină a fost cotată la 5,9334, iar francul elvețian la 4,8883.
Gramul de aur a ajuns miercuri, 13 aprilie, la 290, 0147
În ultimele zile, atât euro, cât și dolarul, au înregistrat creșteri mici. La începutului săptămânii, euro a fost cotat la 4,9409 lei, iar dolarul la 4,5230 lei. Marți a fost înregistrată o creștere, euro ajungând la 4,9412 lei, iar dolarul la 4,5466 lei.
Cursurile valutare sunt calculate de BNR pe baza cotațiilor practicate de societățile bancare autorizate să efectueze operațiuni pe piața valutară. Acesta este valabil pentru tranzacțiile efectuate în următoarele 24 de la emite. Cotația prezentată de Banca Națională nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor și aurului în tranzacții efective de schimb valutar și înregistrări contabile. Fiecare entitate prezentă pe piața valutară își stabilește propriul curs valutar, stabilit în funcție de anumite elemente.
Ratele românilor cresc semnificativ
Indicele ROBOR la 3 luni a atins cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Marți, 12 aprilie, indicele a urcat la 4,71% pe an, de la 4,70% pe an în ziua precedentă. În această lună, indicele s-a majorat cu aproape 2%. De la începutul anului, creșterea a fost una cu peste 55%, potrivit calculelor specialiștilor.
BNR a majorat în acest an și dobânda-cheie, cea care determină costurile creditelor cu dobândă variabilă. Aceasta a ajuns la 3%, ceea ce înseamnă că rata unui credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, va crește cu 700 de lei.
În ultimele șase luni, BNR a majorat dobânda-cheie de cinci ori. Afectați sunt românii care au împrumuturi raportate la ROBOR. Guvernul a primis măsuri pentru a sprijini românii care se află în imposibilitatea de a achita ratele lunare și s-a vorbit despre posibilitatea amânării acestora cu până la 10 luni. Măsura însă nu a fost cuprinsă în pachet anunțat la începutul acestei săptămâni.
„Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei – să continuăm să analizăm, să vedem cât de benefică este pentru populaţie şi mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a precizat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, în conferinţa de presă a liderilor coaliţiei de guvernare.