Sursa tuturor problemelor o constituie tentaţia de a fi mereu conectat la ultimele noutăţi, în faţa cărora soţul/soţia par doar nişte jucării învechite. Efectele acestui tip de comportament se fac simţite abia la sfârşitul zilei, când partenerii constată că nu mai simt niciun fel de ataşament sau dorinţă sexuală.
Soluţia pentru a nu deveni prizonierul tehnologiei, spun cercetătorii, constă în moderaţie.
Reguli. În primul rând, oamenii cu astfel de probleme au nevoie de limite. “Am hotărât împreună cu soţul să ne închidem Blackberry-ul după ora şase seara. N-a fost uşor, dar am învăţat să preţuim timpul petrecut împreună", povesteşte Corina B., care se declară "vinovată" de folosirea compulsivă a telefonului mobil. Pentru cei care sunt presaţi de job să folosească în mod constant tehnologia, există varianta negocierii a măcar 60 de minute libere în timpul mesei.
Ca pe vremuri. O altă metodă prin care să te rupi de confortul uneltelor moderne de comunicare este să …uiţi pur şi simplu că există. Scrie bileţele de mână atunci când vrei să comunici cu partenerul de viaţă şi rezistă tentaţiei de a folosi texte "google"-ite, chiar dacă nu eşti la fel de inspirat precum Shakespeare. O să pari de modă veche? Poate, dar o să-i strânescă celuilat amintirile primelor zile de relaţie.
Eliberează-te! Nu în ultimul rând, eliberează-te pe tine, făcând şi alte activităţi care te definesc. Caută-ţi un hobby sau dedică-te unei cauze nobile, chiar dacă asta nu-l include şi pe celălalt.Când te vei simţi confortabil cu singurătatea, vei putea să-ţi redescoperi şi partenerul.