Cum şi-a făcut Boc şoferul consilier: „Ajut oamenii care au pornit de jos”

Cum şi-a făcut Boc şoferul consilier: „Ajut oamenii care au pornit de jos”

Ascensiunea rapidă a lui Marius Buzea, promovat recent din poziţia de şofer la PDL direct în cea de consilier personal al primului-ministru, a primit o explicaţie din partea lui Emil Boc: „Eu îi ajut pe oamenii care au pornit de jos. Pentru că şi eu am pornit tot de jos, la fel ca el”.

Cheia succesului primului şofer-consilier se datorează, potrivit explicaţiilor date de Boc, nu atât competenţei, cât faptului că în pixul primului-ministru stau doar angajări pe trei funcţii la cabinetul său: consilier de stat, consilier personal sau secretar personal. „Eu nu pot să nominalizez un şofer pentru că-i treaba SPP. (...) Am dreptul la zece consilieri personali, şi unul dintre ei, acesta, este consilierul meu”, a dat premierul reţeta promovării, joi seara, într-o emisiune pe Antena 2. „Altă calitate nu pot să-i dau. Şoferii sunt ai SPP”

Pe modelul Băsescu, Boc a cerut să intre în direct prin telefon la emisiunea „Vorbe grele” unde se dezbăteau cazurile „Nepoata” şi „Şoferul”. „Lucrez cu el de peste 5 ani la partid, de când sunt eu într- o funcţie publică la PDL. Este un om de încredere, în care am toată încrederea posibilă. (…) Are o calitate umană extraordinară şi este alături de mine când îmi este greu”, şi-a început premierul dizertaţia.

Boc i-a făcut şi o fişă a postului lui Buzea, recunoscând, practic, faptul că atribuţiile acestuia nu sunt tocmai similare cu ale celor lalţi consilieri personali. „El are, practic, poziţia de aghiotant personal, dar care nu se ocupă de probleme legate de securitate. Dar este acela care e alături de mine tot timpul, îmi pregăteşte vizitele din teritoriu, plecările din Bucureşti, relaţia cu diversele organizaţii sau structuri care mă invită, este cel în care am încredere să-i dau materiale, să-mi aducă materiale”, a detaliat primul-ministru.   Dincolo de sarcinile de curier şi de şofer, în virtutea licenţei sale în Ingineria Produselor Alimentare, Buzea a primit în grijă şi „componenta administrativă şi logistică a pregătirii şedinţelor de guvern”. „Asta-i calitatea, măi, omule. Că altă calitate nu pot să-i dau. Şoferii sunt ai SPP”, s-a explicat Boc în faţa moderatorului.   Casă RA-APPS, după funcţie

Dincolo de încrederea premierului, Buzea ar avea însă şi câteva privilegii, în virtutea funcţiei. „Eu am fost consilier de stat o perioadă scurtă, dar ştiu că se putea lua o locuinţă de serviciu de la RA-APPS dacă persoana nu avea una în Bucureşti. Deplasările se decontau, atât în ţară, cât şi în străinătate, în anumite limite. Consilierii personali nu aveau maşină cu şofer la dispoziţie, dar se puteau folosi de maşinile de la guvern”, ne-a declarat Stejărel Olaru, fost consilier personal al premierului Călin Popescu- Tăriceanu. SOFIA

Premierul bulgar, ajutat de foşti oficiali europeni

Spre deosebire de situaţia de la Bucureşti, la Sofia, premierul bulgar Serghei Stanişev şi-a adus alături de el o echipă de consilieri străini, condusă de fostul premier francez Dominique de Villepin. Printre politicienii occidentali „racolaţi” de şeful executivului de la Sofia se numără fostul mi nistrul spaniol de externe, Jose Piquei Camps, fostul comisar european pentru justiţie, por tughezul Antonio Vitorino, un fost membru al Curţii Europene a Auditorilor, Onus Salmi, şi pre şedintele Colegiului European din oraşul belgian Bruges, Paul Demaret.

Stanişev a explicat că echipa de consilieri îşi va des făşura activitatea în mod independent şi a motivat înfiinţarea sa prin necesitatea Bulgariei de a învăţa din experienţa occidentală cum poate depăşi problemele în tâmpinate în eforturile de absorbţie a fondurilor comunitare. Guvernul de la Sofia are nevoie de expertiză şi pentru aplicarea Strategiei Lisabona, modernizarea sistemului judiciar, efi cientizarea luptei împotriva corupţiei şi îndeplinirea criteriilor de aderare la spaţiul Schengen. Mandatul echipei a fost stabilit la şase luni, la finalul cărora con silierii europeni vor redacta un raport privind reformele pe care Bulgaria trebuie să le aplice. (Paul Ciocoiu)

Ne puteți urmări și pe Google News