Cum se vor desfășura ceremoniile de Bobotează la Constanța. Anunțul făcut de organizatori

Cum se vor desfășura ceremoniile de Bobotează la Constanța. Anunțul făcut de organizatori

În jur de 3.000 de persoane vor putea participa la evenimentele organizate la Constanța cu ocazia Bobotezei, pe 6 februarie.

Jandarmii şi poliţiştii vor asigura ordinea publică la ceremoniile organizate de Bobotează de către Arhiepiscopia Tomisului, în portul turistic, stabilindu-se că pot participa în condiţii de respectare a distanţării fizice în jur de 3.000 de persoane, iar în cazul în care numărul acestora va fi mai mare, va fi restricţionat accesul în zonă, a anunțat Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJM) Constanţa.

Conform oficialilor, miercuri, începând cu ora 8.00, peste 250 de jandarmi ai Grupării Mobile „Tomis” şi Inspectoratului Judeţean vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică şi siguranţa participanţilor, la procesiunea şi slujba religioasă de sfinţire a Aghiasmei Mari, ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza). La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Poliţei Locale Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi”

„Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment, vor fi organizate echipe de dialog, patrule pedestre, cordoane de ordine publică şi alte dispozitive adaptate situaţiei din teren. Acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment şi facem precizarea că nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi şi nici nu au fost mobilizate forţe şi mijloace în sprijinul celor din judeţul Constanţa.

De asemenea, jandarmii şi poliţiştii vor asigura măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre Portul Turistic Tomis, unde va fi oficiată Slujba de sfinţire Aghiasmei Mari şi pe traseele din oraş pe care vor merge carele cu butoaie cu apă sfinţită", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de GJM.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit că în zona Portului Tomis „pot participa în condiţii de siguranţă şi de respectare a măsurilor de distanţare în jur de 3000 de persoane”, iar „în cazul în care se depăşeşte capacitatea locului de desfăşurare a evenimentului, accesul în zonă va fi restricţionat”.

În intervalul orar 6.00 - 13.00, traficul rutier va fi restricţionat începând de la Poarta 1 Acces Port - Comandamentul Flotei.

„Facem precizarea că în zona de distribuire a Agheasmei Mari vor fi organizate culoare de acces, astfel încât să nu se producă aglomerări de persoane. Facem un apel la credincioşi să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să nu forţeze accesul şi să ia în considerare timpi mai mari de aşteptare”, se mai afirmă în comunicat.

Pe 5 ianuarie, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Boboteaza va fi sărbătorită la malul mării la fel ca în fiecare an, la manifestările religioase ce vor fi organizate pe 6 ianuarie, în Portul Tomis, fiind aşteptate aproximativ 10.000 de persoane, pentru care sunt pregătite peste 110.000 sticle cu aghiasmă.

„Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg ca oamenii să nu stea înghesuiţi, le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi jandarmeria şi poliţia să fie printre oameni, ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an, pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleaşi, noi trebuie să înmulţim slujbele în pandemie”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

sursa: Agerpres