Cum se prezintă partidele înainte de primele rezultate oficiale. Ce spune ultimul sondaj

Cum se prezintă partidele înainte de primele rezultate oficiale. Ce spune ultimul sondaj

Cu câteva zile înainte de alegeri, partidele fac scenarii și duc negocieri pentru un posibil viitor guvern. Cele mai recente sondaje arată că prezența la vot va fi una scăzută, ceea ce dezavantajează toate formațiunile.

Partidele mici își fac probleme că nu vor trece pragul electoral. Datele sociologice de la acest moment arată că diferența dintre primele două clasate va fi foarte mică.

 PNL și USR-PLUS scad în sondaje

La ora actuala, PNL decontează deciziile luate de Guvern. Închiderea piețelor și a școlilor i-a costat, iar în ultimele două luni au scăzut constant - de la 34,7% în septembrie, la 28,5% în noiembrie. Datele arată o scădere și la USR - de la 20 la 18%.

Cu procente în plus care apar pe măsurători sunt cei de la PSD. La intenția de vot, aceștia au ajuns de la 21,7 la suta luna trecută, la 23,6.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sociologii susțin că diferența dintre primele două clasate va fi foarte mică. De aceea, un rol important în formarea majorității parlamentare îl vor avea partidele mai mici. Pro Romania, proaspăt fuzionat cu ALDE, ar fi votat de 9,5% dintre alegători, tot în creștere față de luna trecută. În schimb, la limita pragului electoral se află acum, potrivit sondajelor, UDMR - cotat cu 4,7% și PMP - cu 4,6%.

După alegerile parlamentare 2020 se conturează o majoritate în jurul PNL

Astfel, după alegeri s-ar putea contura o majoritate în jurul PNL. Este ceea ce își dorește și președintele Klaus Iohannis. Ca să aibă susținerea necesară și să formeze guvernul, liberalii au nevoie de cei de la USR-PLUS.

Președinte PNL, Ludovic Orban susține că își va respecta promisiunea, aceea de a nu purta niciun dialog cu cei de la PSD și de a ține în afara puterii PSD-ul în următorii 4 ani. Mai mult a afirmat și cu Pro România va proceda tot în acest fel întrucât „este tot un mic PSD”.

Surse politice susțin că USR-PLUS ar primi și două portofolii importante dacă vor strânge peste 20% din voturile electoratului, iar înțelegerea ar fi fost parafată chiar la Cotroceni, informează stirileprotv.ro.

La rândul său, liderul USR Dan Barna afirmă că următoarea guvernare trebuie să fie una din va face parte și partidul său. Mai mult, un guvern PNL-USR ar primi susținere și de la PMP, cu anumite condiții.

PSD își dorește să guverneze singur

Rezultatul alegerilor de duminică va dicta componența Parlamentului pentru următorii patru ani, iar în acest moment orice formulă este posibilă. În spatele ușilor închise se poartă deja negocieri. Surse din PSD susțin că și liderii acestei formațiuni au fost invitați pentru discuții neoficiale la Cotroceni. Dacă vor ieși pe primul loc în alegeri, Marcel Ciolacu ar putea veni cu propuneri de miniștri agreați la Cotroceni, figuri noi, mai puțini asimilate PSD.

Vicepreședinte PSD, Mihai Tudose a spus că: „Dacă va ieși așa cum credem și sperăm, cu un scor foarte bun pentru PSD, peste 35%, și ținând cont și de redistribuiri, să vedem cine nu intră în Parlament, poate ne apropiem de 40. Dorința noastră pe votul popular, dacă se poate, e să guvernăm singuri”.

Alegerile parlamentare sunt programate duminică, 6 decembrie 2020.