Evenimentul Zilei > Politica > News Alert. Va fi complicat de făcut un guvern! Cifre interesante în cel mai nou sondaj
News Alert. Va fi complicat de făcut un guvern! Cifre interesante în cel mai nou sondaj

News Alert. Va fi complicat de făcut un guvern! Cifre interesante în cel mai nou sondaj

Casele de sondare continuă să arunce cu cifre peste o campanie electorală inertă, prezentând o situație relativ echilibrată la partidele mari.

Astfel potrivit IRSOP, PNL are prima şansă la alegerile de duminică, „dar lupta e strânsă şi surprizele nu sunt excluse”.

Iată situația intențiilor de vot pe partide:

PNL – 33%

PSD – 30%

USR PLUS – 17%

Pro România – 7%

UDMR – 5%

PMP – 3%

Alţii – 5%

Total 100%

IRSOP precizează că sunt „procente calculate pentru total respondenţi care declară că vor merge la vot”

„Deşi conduce, PNL nu a mai crescut în ultimele săptămâni, iar proporţia votanţilor care spun că merg la vot „sigur” sau „foarte sigur” e mai mică la PNL decât la PSD şi USR”,mai notează autorii acestui sondaj.

„PSD a crescut spre finalul campaniei, dar în comparaţie cu PNL şi USR PLUS are mai mulţi votanţi potenţiali peste 65 de ani care cred că riscul de contaminare epidemică în secţie e „foarte mare” şi probabil că o parte dintre ei vor prefera să stea acasă”, mai comentează analiștii IRSOP.

„Dacă se păstrează configuraţia de mai sus, viitoarea formulă guvernamentală se anunţă dificilă. O alianţă PNL cu USR PLUS are nevoie de parteneri suplimentari şi, oricum, deschide un teritoriu de colaborare complet necunoscut şi imprevizibil”, încheie autorii.

Sondajul a fost realizat prin finanţare proprie pentru presă şi informare publică, mai precizează institutul de sondare.

Ce contează pentru români când decid cu cine să voteze

Sentimentul vieţii. Românii nu simt că situaţia lor economică se îmbunătăţeşte. Când o compară cu anul trecut numai 9% spun că e mai bună, iar 90% spun că e neschimbată sau mai proastă.

Aşteptările economice sunt descurajante: 83% au impresia că preţurile cresc întruna, iar circa două treimi (61%) cred că peste un an vor trăi cam la fel sau mai rău decât acum:

Se aşteaptă ca la anul să trăiască:
Mai bine (optimişti) 36%
Mai rău (pesimişti) 37%
Cam la fel (nesiguri) 24%

Influenţa aşteptărilor asupra opţiunilor de vot pentru principalele partide:

Cred că la anul, viaţa lor va fi … Votează %

PNL   PSD   USR PLUS    Total
Mai bună            46       36            18              100
Mai rea               36       52            12               100

„Optimiştii” înclină mai mult spre PNL şi USR PLUS, în timp ce „Pesimiştii” înclină în proporţie mai mare spre PSD. Numai aproximativ o treime din „Optimişti” (36%) îşi leagă speranţele de PSD. Înseamnă că dacă creşte pesimismul, creşte şi PSD, iar dacă oamenii devin mai optimişti, PNL şi USR PLUS îşi vor mări baza de susţinători, mai comentează autorii sondajului.

„Venitul mediu pe gospodărie va influenţa votul. În regiunile de dezvoltare cu venit pe gospodărie peste mediană în T2 ’20 (Vest, Nord-Vest, Centru, Bucureşti Ilfov) alegătorii se orientează spre PNL şi USR PLUS. În regiunile cu venitul sub mediană (Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest) preferinţele se îndreaptă mai mult spre PSD şi Pro România”, mai punctează cei de la IRSOP.

Marile îngrijorări ale momentului – virusul, locurile de muncă, restricţiile afectează uşor diferit electoratele principalelor partide. Variaţiile de intensitate a îngrijorărilor reflectă diferenţele demografice ale electoratelor şi efectele retoricii partidelor asupra alegătorilor proprii. De exemplu, susţinătorii PSD par mai puţin preocupaţi de virus, iar votanţii USR sunt mai relaxaţi în privinţa locurilor de muncă.

Uzura liderilor. Crizele naţionale prelungite erodează liderii, chiar dacă se descurcă bine şi reuşesc să controleze situaţia cu pierderi minime în raport cu gravitatea circumstanţelor. Circa două treimi (68%) ar vrea ca după alegeri să fie alt Prim Ministru, iar despre Preşedintele Johannis 46% (mai puţin de jumătate) spun că face o treabă „bună” sau „foarte bună”.

Coalițiile nu sunt pe placul românilor, dar votul rămâne foarte divers

Coaliţii potenţiale                    Sprijin popular  %      Da            Nu
PNL cu USR PLUS                                                         47             49
PNL, USR PLUS, UDMR                                              20             76
PSD cu Pro România                                                     33             64
PSD, Pro România, UDMR                                          23             73

Analiștii IRSOP constată două lucruri îngrijorătoare:

– Orice coaliţie care include UDMR pierde sprijin popular;

– O coaliţie PNL, USR PLUS nu porneşte cu un capital de sprijin public foarte confortabil.

Detalii tehnice

Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 1.004 persoane în perioada 22-28 noiembrie 2020. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia rezidentă în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranţa de eşantionare este ±3%. Prezenţa la vot ar putea ajunge la 40%.

IRSOP este un institut independent de cercetare şi consultanţă.