Conform ultimei cercetări sociologice realizate de IRSOP, 32% dintre cei intervievați susțin că, în luna mai, au fost nevoiți să recurgă la economii pentru a susține cheltuielile casei, iar 48% spun că după achitarea tuturor obligațiilor rămân fără bani.

Cercetarea IRSOP este structurată pe patru capitole importante, veniturile în luna mai, starea de sănătate, consumul în perioada viitoare și comportament responsabil după ieșirea din izolare.

Rezultatele prezentate în cadrul primului capitol, „Veniturile în mai”, arată că în această lună, comparativ cu aprilie, 58% din gospodării au reușit să-şi mențină sau chiar să crească puțin nivelul de trai. Pe de altă parte, 42 % dintre cei chestionați spun că situația financiară a avut de suferit în această perioadă.

Comparativ cu luna aprilie când temerile se situau în jurul a 5%, în luna mai 10% din cei intervievați au afirmat că nu sunt siguri dacă că-și vor păstra locul de muncă. În același procent, de la 5 la 10%, a crescut și numărul celor care spun că nu-și pot achita ratele bancare.

Un procent în creștere, 48% dintre cei chestionați, afirmă că în luna mai nu le mai rămân bani după ce își vor plăti toate obligațiile. În aprilie, procentul acestora era mai mic cu 10%, de 38%.

Sănătatea, slăbiciunea statului român

La capitolul „Sănătate”, sondajul IRSOP arată că o treime din populația adultă a fost nevoită să-și amâne analizele, tratamentele sau intervențiile chirurgicale din cauza pandemiei.

Pe de altă parte, 39% dintre cetățeni consideră că sistemul de sănătate este cea mai importantă slăbiciune a țării, scoasă la iveală de pandemie. În opinia participanților la cercetare, sistemul medical va avea nevoie de investiții masive pentru a face față epidemiilor. Pe locul doi, între slăbiciunile importante ale statului român se clasează corupția (34%).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE