Daca nu ai probleme de sanatate, cea mai buna alegere cand trebuie sa indulcesti ceva este mierea, in locul zaharului sau al indulcitorilor.
De 200 pana la 2.000 de ori mai dulci decat zaharul, indulcitorii, fie ei artificiali sau naturali, sunt buni in alimentatie numai daca suferi de boli precum diabet sau dislipidemie (variatii ale colesterolului sau ale trigliceridelor sanguine). In rest, expertii in nutritie iti recomanda sa folosesti zahar sau miere.
Zahar si miere pentru copii si tineri
Persoanele active, tinere, fara afectiuni si copiii ar trebui sa consume zahar, care reprezinta o sursa importanta de calorii. Inlocuirea lui cu indulcitori nu-si are rostul, spun expertii. „Daca doar indulcim dimineata ceaiul sau cafeaua cu indulcitor, atunci e in regula”, considera Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Cum zaharul nu aduce in alimentatie decat calorii, nutritionistii recomanda, pentru cei fara probleme de sanatate, si mierea. Ea mai are, pe langa zaharuri, importante elemente nutritive: vitamine (B6 sau B1) si minerale (calciu, cupru, fier). „Desi mai dulce decat zaharul, mierea are un continut caloric usor redus si un indice glicemic mai mic (cresterea glicemiei dupa miere este un pic mai redusa decat dupa zahar)”, completeaza medicul nutritionist.
Indulcitori, cand ai probleme cu greutatea
Dezbatuti in trecut, indulcitorii au primit recent aprobarea din partea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (European Food Safety Authority). Cu toate acestea, medicii nutritionisti nu recomanda consumul lor decat in cazul celor care sufera de boli precum diabet, obezitate sau dislipidemie. Pentru ca nu au fost inca facute studii despre riscurile folosirii lor la copii, nu este indicata administrarea de indulcitori la cei mici. Exceptie o fac doar cazurile de diabet la copii, care sunt destul de rare.
„Indulcitorii contin diverse substante chimice care trec prin pasajul digestiv fara a se absorbi. In consecinta, nu au cum sa aiba un aport caloric pentru ca nu ajung in sange”, mai explica nutritionistul Eduard Adamescu.
Singurul indulcitor cu un aport caloric asemanator zaharului (4 kcal/g) este aspartamul, potrivit specialistilor de la Food and Drug Administration, SUA. Cum acesta este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, cantitatea folosita ar fi insa mult prea mica pentru a aduce in organism un numar mare de calorii. Tot de 200 de ori mai dulce decat zaharul este acesulfam K, cu zero calorii. Sucraloza, de 600 de ori mai dulce, este fabricata din zaharul de masa, dar nu are nicio calorie. Consumati in exces, indulcitorii pot avea efecte secundare, manitolul, spre exemplu, avand efect laxativ.
Indulcitorii sunt intalniti in bauturi sau alimente fara zahar sau cu valori calorice mici: sucuri, bere cu mai putin de 1,5% alcool, prajituri, supe dietetice etc. Pe eticheta indulcitorii pot aparea cu denumirea completa sau echivalentii lor: E 950 (acesulfam K), E 951 (aspartam), E 952 (ciclamat) sau E 955 (sucraloza).
Recomandari
Cat indulcitor ai voie
Pentru a preveni posibile efecte secundare ale indulcitorilor, Comitetul Stiintific in Alimentatie al UE recomanda sa se consume numai o anumita cantitate din acestia. Spre exemplu, o persoana care are 70 de kg poate consuma zilnic maximum 2.800 de mg de aspartam. Acesulfamul K se recomanda intr-o cantitate de maximum 630 de mg pe zi, iar ciclamatul 490 de mg (valorile sunt calculate tot pentru o persoana de 70 de kg). Cu alte cuvinte, specialistii recomanda intre 0 si 40 de mg/kg corp de aspartam, iar acesulfam K intr-o cantitate de 0-9 mg/kg corp.