Cum să păstrezi cartofii proaspeți mai mult timp. Un truc simplu, dar eficient

Cum să păstrezi cartofii proaspeți mai mult timp. Un truc simplu, dar eficient Sursa foto: 239405008 © Kamranmoody | Dreamstime.com

Grădinarii au explicat cum poți păstra cartofii proaspeți mai mult timp și cum să-i depozitezi corect. Acest truc este foarte simplu și eficient, mai ales dacă este respectat pas cu pas.

Grădinarii au explicat un truc care te ajută să păstrezi cartofii mult timp fără să încolţească. Ei au mai spus că locul în care depozitezi aceste legume este foarte important. Cartofii trebuie ținuți într-un loc întunecat și fără niciun pic de lumină. Temperatura la care trebuie să stea este de 10 grade.

Un alt secret este să îi așezi în pungi de hârtie într-un loc întunecat.Cel mai bine le este cartofilor atunci când aerul circulă, așa că un loc foarte bun ar fi un dulap pe verandă sau într-un șopron. Grădinarii au mai spus că aceste legume nu trebuie păstrate niciodată în pungi de plastic pentru că se vor strica imediat. Nu este indicat nici să păstrezi ceapa lângă ele.

Înainte de a depozita cartofii, curățați pivnița, verificați starea găurii de ventilare, uscați încăperea și văruiți-o. Temperatura din subsol sau pivniță trebuie să fie de 3-4°C, umiditatea de aproximativ 80%. Dacă temperatura este sub 2°C, cartofii vor deveni dulci, iar dacă temperatura crește peste 3-4°C, cartofii vor începe să încolțească.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cartofii încolțiți sunt buni de mâncat? După ce aflați ce conțin îi veţi arunca imediat

Sursa: Pixabay

Pentru a se păstra mai mult, cartofii pot fi acoperiți cu frunze proaspete de sorbus, ramuri de pin sau molid. Și menta întârzie germinarea cartofilor. Ea poate fi pusă peste tuberculi;

Dacă aceștia au pete moi sau sunt umezi, cel mai bine ar fi să îi arunci. Grădinarii au mai declarat că nu trebuie să păstrezi cartofi care miros a mucegai. Cartofii care sunt expuși la lumină pot deveni toxici iar culoarea lor se schimbă într-una verde, potrivit Fanatik.

Virusul cartofului

Grădinarii au sfătuit gospodinele să fie atente și la virusul x sau mozaicul x al cartofului. El apare pe frunze sub formă de o mozaicare slabă, caracterizată prin decolorarea uşoară a ţesuturilor frunzelor dintre nervurile principale, vizibilă prin transparenţa limbului foliar. În timpul verii, plantele virozate își pot reveni la culoarea normală, dar asta nu înseamnă că infecţia nu persistă în ţesuturi.

Viroză cartofului poate fi transmisă de 40 de specii de afide. În frunze, incubaţia are loc la 20°C, la umiditate 95%, timp de 12 ore, pe timp de primăveri ploioase.