Cum poți slăbi sănătos, fără să te înfometezi. Iată 10 alimente pe care trebuie să le introduci în dietă
- Sabina Popescu
- 24 octombrie 2021, 16:45
Dacă ești interesat/ă de slăbit, cu siguranță știi deja că trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi. Cu alte cuvinte, poți pierde kilogramele în plus consumând mai puține calorii decât arde corpul tău. Una dintre modalitățile prin care poți reuși să faci acest lucru este să îți concentrezi planul alimentar pe alimente cu conținut scăzut de calorii.
Dacă vrei să slăbești, îți poți planifica o dietă cu alimente cu conținut scăzut de calorii astfel încât să se poată crea un deficit caloric care să vă ajute la pierderea în greutate. În general, alimentele care conțin o cantitate scăzută de calorii sunt carbohidrații, precum fructele și legumele. Însă acestea nu îți vor oferi aceeași senzație de sațietate precum alimentele care conțin proteine, fibre și grăsimi. Iată 10 alimente sănătoase care au un conținut scăzut de calorii și pe care le poți încorpora în programul alimentar astfel încât să scapi de kilogramele în plus.
Lista alimentelor cu puține calorii
- Legumele crocante- Nici nu este de mirare că specialiștii în nutriție recomandă consumul de legume pentru un organism sănătos și o greutate asemenea. Legumele sunt unele dintre cele mai sărace alimente în calorii, însă acestea sunt bogate în nutrienți. Se recomandă consumul legumelor cu textură crocantă, care se pot servi drept garnitură, precum: broccoli, morcovi, țelină, castraveți, ardei grași etc.
- Ouă - Bogate în proteine și, de asemenea, sărace în calorii, ouăle reprezintă una dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru servirea micului dejun. Ouăle sporesc pierderea în greutate, spun specialiștii, atât timp cât nu sunt gătite în ulei.
- Grapefruit - Fructul citricului subtropical are un conținut ridicat de apă, fibre și substanțe nutritive. Un studiu realizat în anul 2006 asupra persoanelor obeze a scos la iveală că cei care consumau acest fruct de trei ori pe zi, înainte de mese, au slăbit mai mult decât persoanele care nu îl consumau, în decurs de 12 săptămâni.
- Pește - Specialiștii recomandă persoanelor care vor să piardă în greutate să consume pește alb, precum codul, și pește care conține acizi grași omega-3, inclusiv somon și sardine întrucât conțin proteine care mențin senzația de sațietate. Peștele se digeră încet, un aspect important care merită să fie luat în considerare. Un studiu realizat tot în anul 2006 arată că persoanele care au mâncat în cadrul prânzului, de exemplu, pește au consumat mai puține calorii decât cei care au mâncat carne de vită.
- Conserve de ton - Acestea pot substitui peștele, dacă nu se dorește a fi consumat în forma prezentată anterior și pot oferi aceleași beneficii atât timp cât sunt consumate sub forma salatelor sau alături de legume.
- Iaurt - Produsul natural reprezintă cea mai bună opțiune, deoarece este sărac în grăsimi, dar bogat în proteine, recomandă specialiștii. Iaurtul poate fi consumat sub formă de dressing-uri pentru salate.
- Roșii - Pe lângă faptul că sunt legume versatile, roșiile au un conținut scăzut în calorii. Totodată, au o cantitate ridicată de apă și un conținut bogat în fibre. Deși uleiul de măsline este dens în calorii, specialiștii în nutriție recomandă consumul unui strop din acest tip de ulei alături de roșii deoarece poate ajuta pe cei interesați să slăbească să scape de senzația de foame pentru o perioadă mai îndelungată.
- Piept de pui - O porție de 100 de grame de carne de pasăre are aproximativ aceeași cantitate de proteine ca porția de carne de vită de dimensiune identică, dar cu 25% mai puține calorii și cu 50% mai puține grăsimi. Nutriționiștii recomandă consumul de piept de pui alături de salate sau în wrapuri cu legume.
- Supă - Persoanele care consumă în mod regulat supă riscă mai puțin să se confrunte cu situații legate de supraponderalitate sau obezitate, arată un studiu realizat în anul 2013 pe 4.000 de adulți. Supele au un mare volum de lichid, însă puține calorii, aspect ce este în avantajul persoanelor care vor să slăbească.
- Popcorn - O cană de popcorn fără ulei sau unt are doar 31 de calorii, deci dacă îți este poftă de ceva „nesănătos”, aceasta poate fi opțiunea potrivită. Trebuie precizat însă, că popcornul din comerț prezintă, de obicei, ulei, motiv pentru care specialiștii recomandă prepararea acasă a gustării, cu boabe de porumb cumpărate. Pentru a oferi gust, nutriționiștii recomandă utilizarea de sare și paprica, conform Libertatea.