Atat utilizatorii, cat si specialistii in tehnologie cred ca cea mai importanta caracteristica a unui telefon este calitatea sunetului in timpul convorbirilor.
Daca unele mobile sunt simple aparate care-ti permit sa vorbesti, sa trimiti mesaje text sau sa te trezesti dimineata, altele sunt niste minicomputere.
Alegerea unui telefon mobil depinde foarte mult de doua aspecte strans legate intre ele: pretul si functiile pe care le are. Pe site-ul About.com, oamenii au votat care este cea mai importanta functie pe care trebuie sa o aiba pentru ei un telefon mobil.
Rezultatele sunt: calitatea sunetului (27%), dimensiunea (13%), pretul (12%), bateria (10%), functiile de mesaje text (6%), camera foto (6%), Bluetooth (5%), functiile muzicale (4%) si dimensiunea ecranului (3%).
Functii importante
CALITATEA SUNETULUI. Aceasta caracteristica ramane, intr-adevar, cea mai importanta in alegerea unui mobil. De aceea este bine ca, atunci cand cumparati un telefon, sa sunati pe cineva pentru a vedea cum se aude sau cat de bine va aude acea persoana. BATERIA. Este un element care trebuie sa atarne greu in alegerea unui telefon mobil. Cautati informatii despre cat de performanta este bateria telefonului pe care doriti sa-l luati.
Majoritatea acumulatoarelor noi permit in medie patru ore de convorbire si intre doua si saze zile de functionare in asteptare. Principalii factori care duc la descarcarea bateriei sunt calitatea slaba a semnalului si folosirea frecventa a telefonului.
Daca sunteti un utilizator impatimit al mobilului sau locuiti intr-o zona cu semnal scazut, alegeti un telefon cu o baterie care are o durata de viata lunga.
MEMORIA. Este un aspect important, la care de multe ori ne gandim tarziu. Unele modele au un slot pentru card de memorie, prin intermediul caruia le poate fi marita substantial capacitatea de stocare a informatiei.
CAMERA FOTO. Astazi una dintre cele mai populare componente ale unui mobil este camera foto/video. Majoritatea telefoanelor mobile incorporeaza camere slabe ca performante, insa sunt unele care au camere ce au rezolutii de pana la 5 megapixeli. Alegeti telefonul in functie de exigentele dumneavoastra vizavi de camera.
ECRAN. Daca vrei sa trimiti sau sa primesti mesaje, sa navighezi pe internet sau sa folosesti e-mailul de pe telefon, ai cu siguranta nevoie de un ecran de dimensiuni mari.
De obicei, telefoanele inteligente sau Asistentii Digitali Personali (PDA) au ecrane de mari dimensiuni. Mai mult, ecranele LCD sau TFT imbunatatesc substantial calitatea imaginii.
TASTATURA. Se spune ca, daca nu te familiarizezi cu tastatura unui mobil in cateva minute, mai bine alegi altul. Aceasta trebuie sa fie intuitiva, iar butoanele trebuie sa raspunda usor la comenzi si sa fie usor de apasat. De multe ori, un joystick sau un buton cu sageti usureaza substantial efortul de navigare prin meniul telefonului.
MENIUL. Acesta trebuie sa fie simplu si intuitiv, la fel ca si tastatura. Sunt bine-venite scurtaturile spre functiile principale ale telefonului.
BUGET
Alegerea mobilului in functie de raportul functii/pret
TELEFOANE BUGETARE. Au de obicei un pret scazut sau sunt chiar gratuite daca este incheiat si un abonament la un operator de telefonie mobila. Beneficiaza doar de functiile de baza ale unui telefon mobil, fiind implicit si usor de utilizat.
Un astfel de terminal are in general un pret de cateva zeci de euro. Unele dintre cele mai cunoscute modele sunt: Nokia 1100, Motorola C118 sau Sagem my100x. TELEFOANE MUTIMEDIA. Incorporeaza functii medii, precum un player de muzica, o camera foto de calitate medie sau un card de memorie. Pretul acestor telefoane este si el accesibil: intre 100 si 300 de euro. Exemple: Motorola RAZR V3i, LG Chocolate sau Nokia 5700.
TELEFOANE INTELIGENTE. Se remarca prin functii avansate, precum e-mail, capacitate mare de stocare a datelor, camere foto performante sau aplicatii avansate pentru internet.
Au un pret ridicat si se adreseaza clientilor pretentiosi. In general, pretul unui astfel de terminal este peste 300 de euro. Din aceasta categorie face parte foarte mediatizatul iPhone, precum si alte varfuri tehnologice precum Nokia N95 sau BlackBerry Pearl 8100.
STATISTICA
Apelurile de pe mobile: o treime din totalul convorbirilor telefonice
Apelurile date din retelele de telefonie mobila reprezinta putin peste o treime din totalul timpului petrecut la telefon de consumatori, la nivel global, potrivit datelor furnizate de o companie britanica de cercetare a pietei de telecom, relateaza BBC.
Investitiile puternice demarate in ultimii ani de operatorii de telefonie mobila nu au reusit pana in prezent sa detroneze telefonul fix, care continua sa fie lider incontestabil in privinta apelurilor date.
In Marea Britanie insa, deja ponderea locuintelor care folosesc doar telefonul mobil in detrimentul celui cu fir este mai ridicata: in circa 9% din locuinte exista doar un telefon mobil, in timp ce in alte 7% exista doar telefonie fixa.
Potrivit cercetarii, anul trecut s-a vorbit la telefon, in lume, circa 234 de miliarde de minute, din care 82 de miliarde de minute reprezinta apelurile in telefonie mobila, iar 152 de miliarde de minute - in telefonie fixa.
Schimbari s-au produs si in privinta consumatorilor de telefonie mobila, mai mult de jumatate dintre copiii intre 8 si 15 ani efectuand apeluri din retelele mobile. (Adelina Vlad)