Cum isi aleg pensia cei de peste 35 de ani

Cum isi aleg pensia cei de peste 35 de ani

Pana pe 17 ianuarie 2008, angajatii sub 35 de ani trebuie sa aleaga un fond care le va administra contributia la un fond de pensii private obligatorii.

Ce fac cei care au peste 35 de ani?

Incepand din 17 septembrie, angajatii care nu au implinit 35 de ani au la dispozitie patru luni pentru a opta pentru o companie de pensii private obligatorii.

Legea nr. 411/2004 nu prevede obligativitatea inscrierii pentru salariatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. Totusi, aderarea la un fond privat este mai avantajoasa decat mentinerea integrala a cotizatiei de 9,5% la sistemul public de pensii, participantii avand aceleasi avantaje ca si angajatii mai tineri, constransi sa faca o optiune pana in ianuarie anul viitor.

„Nu exista diferente intre avantajele de care beneficiaza optional o persoana de peste 35 de ani care subscrie pentru o pensie administrata privat si o persoana pana in 35 de ani, care este obligata sa faca aceasta alegere. Poate doar confortul psihologic al unei alegeri bazate pe propria decizie si nu pe obligativitate”, explica Marian Mandru, project manager PensiiOnline.ro.

Fuga de stat Lunar, din venitul brut se retine o cota de 9,5% pentru fondul de pensii de stat, bani distribuiti pensionarilor de astazi. Optand pentru transferarea a 2% din pensia de stat catre una privata, persoanele de 35-45 de ani pun practic deoparte acesti bani pentru pensia lor.

Contributia obligatorie de 2% impusa angajatilor de pana in 35 de ani va creste treptat cu 0,5% pe an, pana cand raportul de cotizare se va inversa, in 2016 salariatii urmand sa vireze lunar 6% catre pensia privata obligatorie si 3,5% catre pensia de stat. Astfel, la retragerea din activitate, cotizantul va avea doua pensii. In plus, romanii pot sa cotizeze si la pensiile private facultative, fixandu-si singuri nivelul contributiilor.

Aceasta schema este valabila si pentru salariatii din segmentul 35-45 de ani. Ei pot opta pentru indreptarea procentului de 2a acordat statului catre pensia privata obligatorie, la care sa adauge o pensie privata facultativa, pentru a-si spori veniturile dupa retragerea din activitate.

Pensia de stat e nesigura

Judecand situatia actuala a sistemului public de pensii din Romania, Marian Mandru spune ca decizia unei persoane de peste 35 de ani de a opta pentru o pensie privata obligatorie pare a fi oportuna: „Banii virati lunar din salariu vor ajunge intr-un cont personal, asupra caruia participantul are controlul.

De exemplu, ii poate muta la un alt fond. Daca sistemul de pensii de stat garanteaza o pensie incerta ca valoare, sistemul privat garanteaza o pensie intr-un mod mult mai transparent”.

Participarea la pilonul II al pensiilor private nu impune costuri suplimentare fata de momentul actual, iar contributia va fi virata de angajator, ca si pana acum. Cuantumul pensiei din pilonul II depinde de randamentul investitiilor facute de fondul la care alegem sa cotizam.

In caz de invaliditate, participantul primeste banii stransi pana in acel moment, iar daca suma economisita nu este suficienta pentru acordarea unei pensii private minime, banii stransi sunt achitati intr-o singura transa sau in plati esalonate pe o perioada de cel mult cinci ani. In caz de deces, mostenitorii legali primesc sumele colectate.

UTIL

Ce trebuie sa stiti despre pensiile private obligatorii

> Persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani vor putea opta oricand pentru o pensie privata obligatorie, pana la implinirea varstei de 45 de ani. Evident, cu cat se decid mai devreme, cu atat vor avea o pensie privata mai mare din pilonul II.

> Nu pot adera la sistemul de pensii private obligatorii persoanele care sunt exceptate de la plata contributiilor la sistemul public de pensii - parlamentarii, agajatii MApN si ai SRI, care participa la sistemele de pensii ale acestor institutii.

> Cei interesati sa subscrie la un fond privat de pensii trebuie sa contacteze un agent de marketing al administratorului de fond ales si apoi sa semneze un act individual de aderare.

Ne puteți urmări și pe Google News