Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu vaporasul, repede pe Cris
Cu vaporasul, repede pe Cris

Cu vaporasul, repede pe Cris

Proiectul privind transformarea Crisului Repede in curs navigabil va fi discutat luna aceasta cu oficialii din Ungaria.

Luna aceasta, proiectul transfrontalier privind transformarea Crisului Repede in curs navigabil va intra intr-o noua etapa. Initiatorul proiectului, secretarul de stat Lucia Varga, a declarat ieri ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a comandat un studiu de prefezabilitate si a purtat discutii cu specialisti olandezi care au mai realizat astfel de proiecte transfrontaliere, urmând ca dupa data de 15 ianuarie sa aiba loc o întâlnire cu partea ungara.

În acest moment, partea româna realizeaza un studiu de prefezabilitate pentru a vedea daca proiectul este viabil din punct de vedere tehnic.

„Am comandat un studiu pentru a vedea daca proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic. La sfârsitul anului trecut am primit studiul, însa specialistii din minister au considerat ca are nevoie de completari. Amanunte cu privire la ce anume vom realiza sau cât de mare va fi proiectul si finantarea vor fi stabilite la întâlnirea ce urmeaza sa aiba loc cu partea maghiara”, a spus Lucia Varga. Ea a adaugat ca în decursul acestui an va fi realizata documentatia completa, care va fi depusa pentru obtinerea finantarii. „Trebuie sa ne pregatim foarte bine, sa avem sanse cât mai mari sa primim fondurile”, a spus secretarul de stat.

Proiect ambitios

Potrivit proiectului, Crisul Repede ar putea deveni navigabil, leg=nd Oradea de orasele Debrecen si Gyula, din Ungaria. Proiectul, initiat de Ministerul Mediului, în colaborare cu ministerul omolog de la Budapesta, urmeaza sa fie finantat din fonduri europene structurale.

De proiectul „Reabilitarea râului Crisul Repede pe sectorul aflat în aval de priza de apa Oradea, pentru îmbunatatirea conditiilor de scurgere a apelor mari în sectiune de frontiere“ vor beneficia sapte localitati aflate pe malul Crisului Repede, în aval de podul CFR din Oradea. Este vorba de Sântandrei, Palota, Tarian, Girisul de Cris, Toboliu, Cheresig si Sântion, unde ar urma sa fie amenajat un port de agrement, în zona fostei balastiere. Proiectul mai prevede amenajarea bazinului hidrografic Cris, amenajarea râului pentru navigarea cu ambarcatiuni usoare, de croaziera, spre Debrecen si apoi Gyula.

Ministerul Mediului a promovat acest proiect datorita problemelor aparute la ape mari: eroziuni de maluri, formarea unor plaje si insule în albia majora, prezenta unor zone fara diguri, însa si pentru dezvoltarea turistica si economica a zonei. Astfel, pe lânga lucrarile din albie sunt prevazute si crearea unor zone umede, piste de biciclete, zone de agrement si pescuit sportiv, amenajari peisagistice cu terase.

Societatea civila, prea putin informata

Reprezentantii societatii civile din Oradea spun ca înca nu au reusit sa-si formeze o parere cu privire la amenajarea Crisului Repede, deoarece pâna acum au avut foarte putine informatii. „Înca nu am vazut niciun document cu privire la proiect, avem doar informatiile oferite de doamna Lucia Varga într-o conferinta de presa si la o întâlnire. Nu am reusit sa ne facem o parere”, a declarat Paul Iacobas, presedintele Centrului pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor.

PROIECT SIMILAR

Amenajare si pe Crisul Negru

Directorul Directiei Apelor Crisuri Oradea, Ioan Oprean, a declarat ca un proiect asemanator exista si pentru Crisul Negru, pe portiunea situata între localitatea Tinca si pâna la granita cu Ungaria. „Proiectul a fost promovat de Directia Apelor Crisuri si preluat de Ministerul Mediului. Pâna în acest moment a fost organizata o licitatie pentru realizarea unui studiu de prefazibilitate, iar partea maghiara urmeaza sa vina cu propunere pentru portiunea pe care o vor cuprinde ei în proiect”, a declarat Oprean.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News