Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu câţi bani merg românii în concediu
Cu câţi bani merg românii în concediu

Cu câţi bani merg românii în concediu

Conaţionalii noştri preferă să-şi petreacă vacanţa de vară în ţară, la un preţ de până la 1.000 de lei.

O treime dintre români spun că vor pleca în vacanţă în această vară. Iar jumătate dintre ei alocă în acest an acelaşi buget ca şi anul trecut, în timp ce 27% vor să cheltuiască mai puţini bani decât în 2011, arată rezultatele unui sondaj realizat în această lună de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe un eşantion de 1.540 de persoane din întreaga ţară. Totodată, o cincime dintre co­na­ţionalii noştri intenţionează să majoreze bugetul destinat concediului din această vară.
Câţi bani pun românii la bătaie? Având în vedere că 53% dintre cei chestionaţi spun că situaţia financiară s-a înrăutăţit în ultimii cinci ani, cea mai mare categorie, 27% din respondenţi, este a persoanelor care vor merge în vacanţă cu cel mult 1.000 de lei.
Anul trecut, cea mai mare categorie, 29%, cheltuia vara în concediu între 1.000 şi 2.000 de lei.
Acum, doar 21% dintre români mai sunt dispuşi să dea această sumă. Un buget cuprins între 2.001 şi 3.000 de lei va fi pus la bătaie de 11% dintre românii care optează pentru o perioadă de relaxare în timpul verii.
Totodată, 17% dintre aceştia sunt gata să cheltuiască sume mai mari, între 3.001 şi 5.000 de lei.
Studiul mai arată că 71% dintre români preferă destinaţiile din ţară, procent în creştere faţă de anul trecut (65%). S-au schimbat preferinţele şi pentru concediile în străinătate, românii migrând de la Bulgaria şi Italia, anul trecut, către Grecia şi Spania, anul acesta.
O altă concluzie interesantă este că 24% dintre conaţionali spun că nu au fost niciodată pe litoralul românesc.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.