O treime dintre români spun că vor pleca în vacanţă în această vară. Iar jumătate dintre ei alocă în acest an acelaşi buget ca şi anul trecut, în timp ce 27% vor să cheltuiască mai puţini bani decât în 2011, arată rezultatele unui sondaj realizat în această lună de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe un eşantion de 1.540 de persoane din întreaga ţară. Totodată, o cincime dintre co­na­ţionalii noştri intenţionează să majoreze bugetul destinat concediului din această vară.
Câţi bani pun românii la bătaie? Având în vedere că 53% dintre cei chestionaţi spun că situaţia financiară s-a înrăutăţit în ultimii cinci ani, cea mai mare categorie, 27% din respondenţi, este a persoanelor care vor merge în vacanţă cu cel mult 1.000 de lei.
Anul trecut, cea mai mare categorie, 29%, cheltuia vara în concediu între 1.000 şi 2.000 de lei.
Acum, doar 21% dintre români mai sunt dispuşi să dea această sumă. Un buget cuprins între 2.001 şi 3.000 de lei va fi pus la bătaie de 11% dintre românii care optează pentru o perioadă de relaxare în timpul verii.
Totodată, 17% dintre aceştia sunt gata să cheltuiască sume mai mari, între 3.001 şi 5.000 de lei.
Studiul mai arată că 71% dintre români preferă destinaţiile din ţară, procent în creştere faţă de anul trecut (65%). S-au schimbat preferinţele şi pentru concediile în străinătate, românii migrând de la Bulgaria şi Italia, anul trecut, către Grecia şi Spania, anul acesta.
O altă concluzie interesantă este că 24% dintre conaţionali spun că nu au fost niciodată pe litoralul românesc.