Cronica TV. De 3 ori manipulare la Realitatea TV cu Stelian Tănase, pe post de servant pentru Sorin Oprescu

Cronica TV. De 3 ori manipulare la Realitatea TV cu Stelian Tănase, pe post de servant pentru Sorin Oprescu

Am urmărit emisiunea "3X3", de sâmbătă după amiază de pe Realitatea TV, aşteptând să aflu de la Sorin Oprescu cine i-a cerut 100.000 de euro pentru ca ancheta din EVZ, realizată de către mine să nu apară, să ne spună dacă există vreo legătură între domnia sa şi prietenul, asociatul şi sponsorul său Cătălin Aurel Galea a cărui firmă câştigă direct sau indirect licitaţii pentru furnizarea de echipamente medicale de zeci de milioane de lei tocmai la spitalele bucureştene din subordinea sa etc.

La o săptămână după apariţia anchetei din EVZ doctorul Sorin Oprescu nu ne-a oferit răspunsurile la întrebările noastre legitime dar am asistat la aceeaşi operaţiune de manipulare a opiniei publice, victimofile, adică iubitoare de "victime". Închipuite sau nu.

Domnul Stelian Tănase, moderatorul emisiunii, a vrut să-l ia tare pe Sorin Oprescu încă de la început citindu-i titlul anchetei şi pomenind chiar numele meu. Din păcate primarul Capitalei îşi ieşise din pepeni rău din cauza anchetei EVZ în ultima şedinţă de Consiliu General al Municipiului Bucureşti aşa că momentul a fost ratat. Prima manipulare fină a fost aruncarea în derizoriu a anchetei EVZ la categoria "mizerii". Pe care dintre dumneavostră vă interesează o "mizerie" care are ca subiect un fost doctor chirurg care cu o mână ia taxele şi impozitele bucureştenilor, iar cu cealaltă le dă cu precădere unui prieten, asociat şi sponsor de campanie şi mai departe unei firme offshore cipriote cu care are puternice legături?

Mai departe conform lui Sorin Oprescu la originea dezvăluirilor noastre nu pot sta decât opozanţii săi politici. Adică partidele politice în ansamblu atât de la Putere cât şi din Opoziţie, poate chiar şi USL-ul de al cărui sprijin se bucură domnia sa la următoarele alegeri pentru Primăria Capitalei. Victimofilia este alimentată în continuare cu alte argumente: că n-am văzut câte s-au făcut în spitale după ce au fost preluate de Primăria Capitalei, că n-am văzut cele 172 milioane euro investiţii etc. Le-am văzut domnule Oprescu şi vă felicităm! Nu vă putem totuşi felicita pentru că aceste sume ajung doar pe mâna firmei prietenului dvs. fie a unui lanţ de şase sereleuri de apartament care sunt în legătură cu acesta şi bineînţeles să nu uităm de firma offshore, asupra căreia mi-am permis să vă întreb dacă sunteţi acţionar! Şi acum aştept un răspuns simplu: DA sau NU! Nu vă putem felicita nici pentru că aceste echipamente sunt cumpărate în urma unor licitaţii unde vine o singură firmă şi tot aceea câştigă. Şi ştiţi de ce? Pentru că documentaţiile de atribuire seamănă izbitor de mult cu cele ale unui anumit producător de echipamente medicale al cărui distribuitor pe piaţa românească este tocmai firma lui Galea.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua manipulare, cam grosieră, şi utilizată ca ultimă armă este aceea că SRI sau un alt serviciu secret stau într-un fel sau altul la baza anchetei. Un alt jurnalist prezent în emisiune, Radu Călin Cristea, le-a ţinut hangul. Confirmând pentru liniştea lui Stelian Tănase dar şi lui Sorin Oprescu că o asemenea anchetă nu poate fi făcută decât de o redacţie întreagă - nu de un singur om, cum a fost cea realizată de mine - chiar şi în ziarele occidentale. Şi dacă nici măcar zeci de oameni nu o pot face, atunci sigur e ceva livrat. De către cine? De către SRI, de către serviciile secrete, firesc. Toţi au fost de acord, inclusiv Sorin Oprescu, fără să se gândească nici un moment la sutele de ore petrecute pentru realizarea acestei anchete. Dar, dacă la Sorin Oprescu mă aşteptam să aibă o asemenea abordare, de la ceilalţi doi jurnalişti, Stelian Tănase şi Radu Călin Cristea, speram la mai mult. Dar, ulterior am înţeles că nu făcuseră în viaţa lor o anchetă, fiind jurnalişti de talk-show. Şi aşa cei trei i-au livrat publicului victimofil încă o pilulă otrăvită: SRI l-a lucrat pe Oprescu!

Ultima manipulare s-a petrecut prin omisiune. Moderatorul nu l-a întrebat nici o secundă pe Sorin Oprescu de abracadabranta acuzaţie conform căreia cineva i-ar fi cerut 100.000 de euro pe lună ca dezvăluirile din EVZ să nu fie publicate. Păi dacă sunt "mizerii" de ce să te mai şantajeze cineva? Şi de ce să mai invoci un presupus şantaj dacă n-au cum să fii şantajat cu "mizerii"? Mă aşteptam ca Sorin Oprescu să fie întrebat cine i-a cerut banii ăştia?De ce nu s-a dus la Parchetul General imediat să-l denunţe pe şantajist?De ce n-a ieşit public imediat ce i s-a cerut suma şi să-l demaşte pe şantajist? Întrebări fără răspuns, pentru că de fapt Sorin Oprescu nu poate răsounde la ele...