Croaţia adoptă o lege care permite confiscarea averilor dobândite ilegal

Croaţia adoptă o lege care permite confiscarea averilor dobândite ilegal

Parlamentul croat a adoptat astăzi o lege care consolidează lupta împotriva corupţiei şi în baza căreia autorităţile pot confisca averile dobândite ilicit, relatează AFP.

Proiectul de lege a fost adoptat cu votul a 109 deputaţi din totalul de 153. Textul permite tribunalelor să confişte averile ilegale înainte şi în timpul procedurii penale. După pronunţarea verdictului, averile dobândite ilicit vor intra în proprietatea statului.

Legea, adoptată în contextul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, obligă băncile să pună la dispoziţia autorităţilor date despre conturile deschise de un suspect.

Zagrebul şi-a intensificat în ultimele luni eforturile anticorupţie, în perspectiva încheierii negocierilor cu blocul comunitar, la care speră să adere în 2012.

Fostul prim-ministru Ivo Sanader, care a demisionat în 2009, a fost arestat vineri în Austria, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de Croaţia, unde este anchetat pentru corupţie. Autorităţile croate au cerut extrădarea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News