Evenimentul ZileiInternationalBrexit cât ai zice pește! Boris Johnson, amenințat de pescarii scoțieni

Brexit cât ai zice pește! Boris Johnson, amenințat de pescarii scoțieni

Brexit cât ai zice pește! Boris Johnson, amenințat de pescarii scoțieni
Brexit polarizează britanicii. Spre exemplu, micii antreprenori din Regatul Unit, printre care se numără și pescarii, au ținut să îi facă o urare premierului.

Criză pentru pescari în Marea Britanie! Zeci de camioane cu marfă au fost parcate în fața reședinței lui Boris Johnson în semn de protest față de Brexit. Ele le aparțin cetățenilor britanici care cred că acordul post-Brexit încheiat cu UE este în defavoarea micilor afaceri din Regat, potrivit Digi 24.

Cei mai supărați sunt pescarii scoțieni, care amenință că data viitoare vor descărca pește stricat la ușa premierului. Camioanele pescarilor au fost parcate marți aproape de Downing Street, unde e reședința oficială a premierului britanic. „Costurile de acum sunt incredibil de mari comparativ cu cele de dinainte. 4 săptămâni de transport înseamnă foarte mult şi zeci de mii de lire sterline pierdute în plus pe săptămână pentru acest transport. De unde vin banii? Nu pot veni de la noi, nu se poate”, explică pescarul Allan Miller.

Criză Brexit pentru pescariȘi-au luat englezii peștele înapoi?

Acordul Brexit prevede că pescarii europeni trebuie să renunţe la drepturile de pescuit în apele britanice. Boris Johnson se declară mulţumit de această prevedere, iar mai mulţi conservatori consideră că britanicii şi-au luat peştele înapoi. Totuşi, pescarii britanici nu împărtășesc această opinie.

Tone de peşte riscă să se altereze, pentru că nu mai sunt cumpărători europeni pentru marfă. Pescarii scoţieni ameninţă că dacă guvernul nu rezolvă procedurile de export, tone de peşte alterat vor fi aruncate chiar la uşa prim-ministrului. Industria pescuitului trebuia să fie unul dintre principalii beneficiari ai Brexitului, potrivit autorităților britanice.

Însă de la 1 ianuarie, spre exemplu, portul Peterhead s-a confruntat cu o scădere de 18% a volumului de pește pescuit, ceeea ce reflectă dificultățile transportului produselor pescărești în Europa continentală, arată Reuters.

Brexit, între o criză între pescari și Downing Street: Johnson promite că problemele se vor rezolva

Pentru Boris Johnson însă, criza are însă legătură cu pandemia şi închiderea restaurantelor. „Problemele din acest moment sunt temporare, din cauza noului sistem, când oamenii nu completează formularele corecte sau au anumite neînţelegeri. Când nu este vina lor, desigur că îi vom compensa şi am alocat deja fonduri pentru asta. Din nefericire, cauza o reprezintă pandemia”, a declarat Boris Johnson.

 


Accesează: