Coaliţia de stânga din Islanda a câştigat sâmbătă alegerile par lamen tare, în faţa conservatorilor, pedepsiţi astfel de electorat pentru rolul lor în criza financiară şi economică, ce a împins ţara spre faliment, potrivit AFP.
Rezultatele parţiale arătau ieri că Partidul Social-Democrat şi miş carea Stânga-Verzi, deja aliaţi în guvernul interimar format în februarie şi condus de proeuropeana Johanna Sigurdardottir, au obţinut 20, respectiv 16 mandate din totalul de 63 ale parlamentului de la Reykjavik.
Partidul Independenţei, care a condus Islanda timp de 18 ani, dar a fost considerat vinovat pentru prăbuşirea sistemului financiar al ţării în toamna lui 2008, a fost nevoit să se mulţumească cu 16 mandate - cel mai slab rezultat din istoria sa. Aproape 85% dintre cei 228.000 de alegători au venit sâmbătă la urne pentru a vota, într-un moment dificil pentru ţara care se confruntă cu probleme economice serioase, un sistem financiar în colaps şi şomaj în creştere. „O schimbare de etică”
Şefa social-democraţilor şi a guvernului interimar Johanna Sigurdardottir a catalogat ieri rezultatele drept „istorice”, scrie BBC. Poporul „şi-a încheiat socotelile cu neoliberalismul”, a declarat ea, apreciind că oamenii au cerut „o schimbare de etică”. Prezenţa lui Sigurdardottir în frun tea guvernului - prima femeie care a ocupat această funcţie în Islanda - este în sine o schimbare de etică. Sigurdardottir a declarat deja că justiţia, protecţia şi egalitatea socială vor sta la baza guvernării sale.
În vreme ce reconstrucţia sistemului financiar, prăbuşit anul trecut în plină criză financiară, este în mod evident unul dintre obiectivele coaliţiei, apropierea de UE rămâne sub semnul întrebării. Dacă social-democraţii sunt în favoarea adoptării monedei euro şi a aderării la UE, partenerii lor de coaliţie, mişcarea Stânga-Verzi, rămân eurosceptici. Aceştia încearcă astfel să păstreze controlul asupra sectorului pescuitului, care reprezintă în jur de o treime din exporturile ţării.