Evenimentul Zilei > International > Crima care a șocat Rusia. Condamnare grea pentru istoricul care și-a dezmembrat iubita
Crima care a șocat Rusia. Condamnare grea pentru istoricul care și-a dezmembrat iubita

Crima care a șocat Rusia. Condamnare grea pentru istoricul care și-a dezmembrat iubita

Un istoric cunoscut din Rusia și-a ucis iubita cu sânge rece, după ce aceasta l-ar fi jignit de mai multe ori. Oleg Sokolov și-a primit pedeapsa.

Oleg Sokolov, un istoric celebru din Rusia, a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare după ce a recunoscut că și-a ucis iubita, ulterior povestind cum a decurs întreaga crimă și menționând că a și dezmembrat-o.

Incidentul a avut un impact foarte mare asupra cetățenilor din Rusia, aducând aminte de protestele organizate pentru a scoate în evidență o problemă foarte des întâlnită în țară, anume violența domestică.

Sokolov „era perfect conştient de actele sale la momentul crimei”, a subliniat judecătoarea Iulia Maksimenko la anunţarea verdictului la un tribunal din fosta capitală imperială rusă.

De partea cealaltă, apărarea istoricului şi-a exprimat „dezacordul” faţă de pedeapsa stabilită, precizând că ea nu a fost încă decisă de un eventual apel.

Istoricul, care a pledat vinovat, era judecat de la începutul lunii iunie pentru crimă şi posesie de arme. Profesor de istorie la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg şi specialist în Napoleon, Oleg Sokolov a fost arestat la 10 noiembrie 2019, scrie Agerpres.

Cum a fost capturat de poliție?

Poliția l-a arestat pe Oleg Sokolov după ce a reușit să-l scoată dintr-un râu. Bărbatul se afla sub influența băuturilor alcoolice și purta în spate un rucsac. Oamenii legii au făcut o descoperire macabră. Bărbatul avea în rucsac două brațe de femeie și un pistol

Alte bucăţi din corpul victimei au fost găsite mai târziu într-un alt râu.

Istoricul în vârstă de 63 de ani a recunoscut rapid că şi-a ucis şi dezmembrat una dintre fostele studente, Anastasia Eşcenko, de 24 de ani, cu care îşi împărţea viaţa.

El a spus că a comis crima din greşeală trăgând asupra ei „pentru a pune capăt unui val de insulte” în timpul unei dispute, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

Avocaţii victimei au afirmat că bărbatul şi-a premeditat actul.

Parchetul rus ceruse 15 ani de detenţie împotriva sa.

Impact major asupra cetățenilor din Rusia

Cazul a avut un mare răsunet în Rusia. Mai multe asociaţii l-au considerat o nouă ilustrare a violenţelor la care sunt supuse femeile. Rusia a dezincriminat în 2017 violenţele familiale şi conjugale în majoritatea cazurilor, schimbarea fiind susţinută de preşedintele Vladimir Putin.

În fiecare an, aproape 16,5 milioane de femei sunt victime ale violenţelor domestice în Rusia, conform unor date stabilite de activişti înainte de pandemie.