Evenimentul ZileiActualitateCrima care a înfiorat România. Ce s-a întâmplat cu primul condamnat pe viață după Revoluție

Crima care a înfiorat România. Ce s-a întâmplat cu primul condamnat pe viață după Revoluție

Crima care a înfiorat România. Ce s-a întâmplat cu primul condamnat pe viață după Revoluție
La nici 15 zile de la fuga lui Ceaușescu, o crimă atroce a zguduit România. Cadavrul unui bărbat din Botoșani a fost găsit carbonizat în curtea unui IAS din județ.

Crima a fost fost comisă de Ioan Chifan pentru a se răzbuna pe șeful fostei sale soții, inginerul Victor Șerban. La 30 de ani de la faptă, Chifan, acum în libertate, a fost vizitat din nou de polițiștii de la Investigații Criminale și de mascații de la Serviciul de Acțiuni Speciale.

Considerat extrem de periculos și cu un cazier care l-ar face egalul lui Passaris, polițiștii de la Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani au descins la locuința acestuia, unde au făcut o percheziție completă. Surse din cadrul Poliției Botoșani susțin că dosarul penal în care Chifan este implicat, se referă la comiterea infracțiunii de înșelăciune și fals material în încrisuri oficiale.

Aceleași surse au mai declarat că bărbatul a falsificat mai multe adeverințe de venit cu care a luat mai multe credite pentru nevoi personale, la care nu ar fi avut acces, deoarece este încadrat cu salariul minim pe economie.

Acum, Chifan are 60 de ani, dar multe persoane din satul lui îi poartă frică pentru faptele comise cu o atrocitate maximă, la începutul lunii ianuarie 1990. Chifan a fost eliberat din Penitenciarul Botoșani în anul 2011, după ce a executat 21 de ani de închisoare, din pedeapsa pe viața la care a fost condamnat inițial.

Primul condamnat pe viață

Cazierul penal al lui Ioan Chifan arată că acesta a fost condamnat în 1990, la detenție pe viață. El a fost acuzat de procurorii din Botoșani pentru comiterea infracțiunii de omor deosebit de grav.

Mai exact, pe data de 5 ianuarie 1990, Chifan l-a așteptat pe inginerul Victor Șerban, de la Fabrica de Textile Răducăneni, unde lucra soția lui, și l-a acuzat că ar avea anumite relații neprincipiale cu aceasta. După acest moment, Chifan, care era ajutat de doi complici, l-a legat pe bărbat și l-a dus la marginea unei păduri, unde i-a dat foc. Procurorii mai spun că înainte de a incendia victima, care era vie la acel moment, criminalul a fost extrem de brutal. Unul dintre complici a recunoscut că după ce l-a bătut cu bestialiate pe inginerul Șerban, criminalul l-a legat după care l-a stropit cu motorină și i-a dat foc.

Ulterior, cei trei au ascuns cadavrul în curtea unui IAS din Răducăneni, unde a fost găsit din întâmplare, în cursul anului 1990, de mai mulți muncitori.

La finalul procesului, Ioan Chifan a fost condamnat la închisoare pe viață, dar a putut ieși după 21 de ani, după ce legea de executare a pedepselor s-a modificat, iar persoanele aflate în această situație, pot cere liberarea condiționată, după executarea a 20 de ani din pedeapsă.

După ce a fost eliberat s-a angajat ca și șofer pe TIR, dar mai nou a început să comită alte infracțiuni.


Accesează: