Înalţi funcţionari şi statului român sunt implicaţi într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din ultimii ani. Este vorba de o evaziune fiscală cu produse petroliere de aproape 16 milioane de euro.
DNA l-a pus sub acuzare pe fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprjinirea unui grup infracţional organizat. Blejnar a respins ieri ferm orice implicare a sa în această afacere.
Procurorii au reţinut 11 membri ai reţelei, în frunte cu Viorel Comăniţă, fostul şef al vămilor, şi comisarul Florin Secăreanu, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa. Aseară, după audieri, Comăniţă a fost eliberat şi a primit interdicţia de a părăsi ţara. Secăreanu şi alte şapte persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile.
Unul din stâlpii de bază ai reţelei ar fi fost Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, în prezent dispărut.
Familia evazionistă
Procurorii cer, astăzi, arestarea în lipsă a acestuia şi a altor cinci persoane, printre care soţii Diana şi Radu Nemeş. Familia Nemeş ar fi fost una dintre principalii beneficiari ai evaziunii fiscale prin intermediul mai multor societăţi "fantomă".

Reţeaua ar fi fost pusă la punct de Nemeş cu ajutorul soţiei şi a amantei sale, Isabela Vlase. Zeci de firme fantomă erau conduse de tineri săraci, care în schimbul unor salarii lunare de 800 de lei acceptau să fie administratori de paie.
"Mai am nevoie de un băiat pentru o firmă. E ok firma, o ţin, nu are probleme", comunicau evazioniştii. Gruparea îşi lua mai multe măsuri de precauţie: limbaj codificat şi folosea zeci de telefoane. Procurorii au găsit acasă la unul dintre acuzaţi, Andrei Jugănaru, 100 de telefoane mobile. Reţeaua era protejată informativ de Secăreanu. Comisarul îi raporta lui Nemeş orice mişcare pe care o făceau colegii săi.
"La noi nu e nimic. Dar am dat două telefoane şi are poliţia o acţiune mâine. Vine acum un băiat de la IGP să mă văd cu el şi îţi dau semnal imediat", îl avertiza Secăreanu.
"Pentru mâine dimineaţă, DGA a solicitat de la Garda de Coastă 20 de oameni pentru percheziţii", îl prevenea agentul secret. Ultimul palier de protecţie era la Fisc, acolo unde se afla Codruţ Marta. Acesta, potrivit interceptărilor, era cel care conducea Fiscul şi promitea că-i va ţine în funcţiile înalte pe Blejnar şi pe Comăniţă.
"Stai calm, nu te schimbă nimeni, stai liniştit. Vin eu", îl liniştea Marta pe Comăniţă. Marta a părăsit România din mai 2011, dar DNA a continuat să-l monitorizeze. De atunci, el s-a întâlnit de două ori cu Blejnar, o dată în Londra, noiembrie 2011, şi în ianuarie 2012, la reşedinţa fostului său şef.

Supărarea lui Marta reiese dintr-o discuţie, din martie 2012, cu Nemeş: "A înnebunit lupul acolo şi nicicum nu mai vrea să rămână". DNA a tradus mesajul: "Sorin Blejnar intenţiona să demisioneze de la conducerea Fiscului". "Vrea să se ardă singur", "Pe dumneavostră întotdeanuna v-a ascultat", se plângea Nemeş.
"Dacă tot vrea să plece, să pun pe cine trebuie", explica, la rândul său, Marta. Potrivit convorbirilor, Marta s-a lăudat în discuţiile cu Nemeş că se baza pe menţinerea în funcţii, în aprilie 2012, a lui Blejnar şi a lui Comăniţă, pe relaţiile deţinute de Elan Schwartzenberg "la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment".
"Dispărutul" Codruţ Marta era cel care, potrivit interceptărilor DNA, conducea de fapt Fiscul şi ar fi protejat reţeaua traficanţilor de produse petroliere
Citiţi şi:

  • DOSARUL CONTRABANDEI CU PETROL. Fugarul Marta conducea Fiscul de la Londra. VEZI DISCUŢII INCENDIARE
  • DOSARUL CONTRABANDEI CU PETROL. Fugarul Marta, angajatul lui Blejnar, conducea Fiscul