Corpul de Control verifică granturile pentru IMM. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că vrea să se asigure că banii de la stat ajung la cine trebuie.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului”, a scris premierul pe Facebook.

Corpul de Control verifică granturile pentru IMM

„Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite”, a adăugat Cîțu.

„În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a mai promis premierul.

Ce este Măsura 3

Pe 12 noiembrie anul trecut, Guvernul condus de Ludovid Orban a aprobat, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se suplimentează bugetul alocat programului de granturi pentru capital de lucru pentru companiile afectate de COVID-19 . Suma suplimentară este de 500 de milioane de euro, anunța pe atunci şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„A fost adoptată în primă lectură o ordonanţă de urgenţă, înaintată de Ministerul Fondurilor Europene, prin care se suplimentează bugetul alocat programului de granturi pentru capital de lucru pentru companiile afectate de COVID-19, un program derulat prin Ministerul Economiei, cu suma de 500 de milioane de euro, astfel încât să fie acoperite toate solicitările depuse în cadrul acestui program de un număr de peste 22.000 de IMM-uri.

Aşadar, programul de 1 miliard de euro devine programul de 1,5 miliarde de euro prin suplimentarea bugetului pentru această măsură, granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri afectate de efectele pandemiei COVID-19”, mai spunea Dancă.

Măsurile 1 și 2

Anterior, în noiembrie 2020, Ministerul Economiei anunța că urmează să înceapă, prin agențiile sale pentru IMM-uri, plata ajutoarelor de stat pentru firme, PFA, PNG și cabinete medicale calificate la finanțare pentru redresarea din criza COVID-19.

La Măsura 1 se acordă microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro microîntreprinderilor, PFA, ONG și cabinetelor medicale individuale eligibile. La Măsura 2 sunt granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro pentru IMM-uri și ONG-uri (din educație), explica secretarul de stat Liviu Rogojinaru.

Citește și:

Claudiu Năsui invocă deja „greaua moștenire” de la colegii de coaliție