Evenimentul Zilei > Actualitate > Corespondență din Grecia. Premierul Tsipras a DEMISIONAT, dar le cere grecilor să-l aleagă din nou. Ce a spus în DISCURS
Corespondență din Grecia. Premierul Tsipras a DEMISIONAT, dar le cere grecilor să-l aleagă din nou. Ce a spus în DISCURS

Corespondență din Grecia. Premierul Tsipras a DEMISIONAT, dar le cere grecilor să-l aleagă din nou. Ce a spus în DISCURS

Evenimentul zilei a anticipat corect, în articolul publicat în urmă cu circa 24 de ore, sub semnătura analistului Iulian Chifu, ”Grecia bagă din nou UE în fibrilație: Tsipras nu mai are majoritatea să aplice planurile de austeritate”. În această seară, la ora 20.00, premierul Alexis Tsipras a apărut în fața microfoanelor instalate la Centrul de conferințe Zapio, în ținuta clasică – fără cravată la cămașa albă, descheiată la gât – și a anunțat că va depune președintelui demisia sa și a guvernului și va organiza alegeri parlamentare anticipate.

Discursul lui Tsipras a durat circa 12-13 minute și a  avut ca țintă poporul grec. Lui i-a transmis mesajele liderul charismatic al stângii elene. A început spunând că situația e grea, o vede și o înțelege, dar trebuie să ia o hotărâre. Iar hotărârea luată este cea de a căpăta susținerea poporului și a Parlamentului prin alegerile parlamentare pe care le va organiza în ziua de 20 septembrie. ”Voi, prin votul vostru, veți decide dacă v-am reprezentat curajos în fața creditorilor și dacă acest acord cu creditorii este de ajuns”, a spus premierul.

Tsipras le-a spus grecilor că a plecat la drum împreună cu o echipă din care unii au trădat și proiectul Syriza a fost împiedicat. Timpul a fost foarte scurt, am fost presat de împrejurări și o parte din miniștri m-au tradat, a spus premierul grec. De aceea cere poporului să-l aleagă peste o lună și va dovedi că va duce până la capăt tot ceea ce a promis înainte de investirea din ianuarie 2015. Dați-mi timp!, le-a spus Alexis Tsipras grecilor.

Un alt mesaj lansat în această seară, menit de a-i înflăcăra pe grecii naționaliști, dar și pentru a atrage de partea sa partidele de stânga europene, a fost o atenționare plină de patos prin care a susținut că el și Syriza  au reușit ceva unic. Partidul său de stânga a mișcat Europa, a susținut Tsipras, iar după Grecia urmează ca și alte țări îndatorate și supuse politicilor de austeritate să își ceară drepturile și care vor declara că nu mai pot suporta măsurile draconice impuse de creditori.

E posibil ca grecii să nu-l mai crediteze pe Tsipras de data aceasta, căci sunt vizibil supărați pe faptul că niciuna din promisiunile făcute anterior nu s-a materializat, iar închiderea băncilor a fost o greșeală greu de reparat. Zilele care urmează vor apărea sondaje, declarații politice, reacții ale opiniei publice și vom vedea mai clar cum se conturează șansele lui Alexis Tsipras de a primi votul poporului. În momentul de față, grecii par supărați.