Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord şi-a plasat armata în alertă
Coreea de Nord şi-a plasat armata în alertă

Coreea de Nord şi-a plasat armata în alertă

Liderul nord-coreean Kim Jong-II a plasat armata în alertă, după ce, ieri, Coreea de Sud a anunţat că va cere în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, relatează Reuters, citând agenţia sud-coreeană Yonhap.

Ordinul a fost dat joi, în ziua în care au fost date publictăţii concluziile unei anchete internaţionale prin care Phenianul a fost acuzat de scufundarea navei sud-coreene Cheonan. Seulul a avertizat atunci că vor exista repercusiuni. Ordinul a fost transmis de un înalt oficial militar.
Incidente la Marea Galbenă
Pe 26 martie, nava sud-coreeană s-a scufundat în Marea Galbenă, în apropierea graniţei nord-coreene, provocând moartea a 46 de marinari.
Zona Mării Galbene dintre cele două Corei este deseori teatrul unor incidente navale. Această demarcaţie maritimă dintre cele două ţări – care teoretic sunt încă în război, pentru că nu au semnat un tratat de pace după conflictul din 1950-1953 – nu a fost niciodată recunoscută de Nord.
Începând din 1999, incidentele din această zonă s-au soldat cu zeci de morţi. Şase marinari sud-coreeni au fost ucişi în iunie 2002. Cel mai recent incident naval din zonă datează din noiembrie anul trecut.
Phenianul s-a retras de la negocierile multipartite pe tema programului său nuclear în aprilie anul trecut, după un tir controversat cu rachetă sancţionat de Consiliul de Securitate al ONU, imediat după aceea procedând la un al doilea test nuclear după cel din 2006.