Evenimentul Zilei > Actualitate > Coreea de Nord neagă că îi ajută pe cei de la Wagner. SUA a venit cu probele pe masă
Coreea de Nord neagă că îi ajută pe cei de la Wagner. SUA a venit cu probele pe masă

Coreea de Nord neagă că îi ajută pe cei de la Wagner. SUA a venit cu probele pe masă

Un înalt oficial din Coreea de Nord a dezmințit afirmațiile făcute de Stalele Unite, cu privire la faptul că această țară aprovizionează cu armament unitățile paramilitare Wagner.

Dezmințirea vine după ce Statele Unite ale Americii au acuzat Coreea de Nord că a furnizat rachete companiei militare rusești Wagner.

Un oficial nord-coreean de rang înalt, a spus, duminică, într-o declarație de presă, că acuzațiile SUA sunt un ”zvon nefondat, menit să justifice propriul ajutor militar al trimis în Ucraina”.

Directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a respins duminică acuzațiile, avertizând că SUA se vor confrunta cu un ”rezultat cu adevărat nedorit” dacă vor persista în răspândirea ”zvonului creat de ele însele”.

”Încercarea de a păta imaginea – Coreei de Nord – prin fabricarea unui lucru inexistent este o provocare gravă care nu poate fi permisă niciodată și care nu poate decât să declanșeze reacția acesteia”, a declarat Kwon Jong Gun.

Informațiile furnizate de SUA sunt catalogate drept o ”încercare prostească de a-și justifica oferta de arme către Ucraina”.

Vagoane rusești surprinse într-o cazarmă din Coreea de Nord

La începutul acestei luni, SUA au desemnat Wagner drept ”organizație criminală transnațională”. În plus, s-a spus că trenuri cu arme, muniții și rachete, destinate Wagner, au trecut granița dintre Coreea de Nord și Rusia.

Casa Albă a arătat, de asemenea, fotografii realizate de serviciile de informații americane cu vagoane rusești care intră în Coreea de Nord, iau o încărcătură de rachete de infanterie și rachete și se întorc în Rusia.

Trimiterea de tancuri criticată de Coreea de Nord

La începutul acestei săptămâni, președintele american Joe Biden a promis 31 de tancuri Abrams, una dintre cele mai puternice și mai sofisticate arme ale armatei americane, pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei Moscovei.

Decizia a fost criticată de Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean, Kim Jong Un. Aceasta a acuzat Washingtonul că a ”depășit și mai mult linia roșie” prin trimiterea tancurilor în Ucraina.

Kwon Jong Gun a reiterat duminică îngrijorările Pyongyangului cu privire la transferul de tancuri, calificându-l drept o ”crimă lipsită de etică” care are ca scop perpetuarea unei situații internaționale instabile.