Corala "Danilescu" a fermecat Berlinul

Corala "Danilescu" a fermecat Berlinul

Corespondenta cititorului.

Despre Corala “I. C. Danielescu” din Ploiesti si istoria ei de 35 de ani, germanii par sa stie mai multe decat romanii, desi artistii ploiesteni au petrecut doar trei zile la Berlin.

Invitata de Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” sa sustina un program muzical in cadrul jubileului de 50 de ani al Uniunii Europene, la Berlin, Corala “Danielescu” a dat masura unei frumuseti muzicale neasteptate, culegand astfel entuziasmul frenetic al unui public select si apt sa sesizeze rafinamentul interpretativ al artistilor romani veniti, asemenea zeitei gecesti a Frumusetii, de departe si in chip neobisnuit.

Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei si Asociatia Muzeelor din Berlin au dat aniversarii de 50 de ani a Uniunii Europene, o dimensiune spectaculos artistica si culturala, deschizand in timpul “Noptii Frumusetii”, usile tuturor muzeelor din centrul Berlinului (vestita Museumsinsel) publicului larg. In salile  adecvat decorate ale muzeelor, artisti veniti din mai toate zarile Europei au oferit franturi specifice de frumusete muzicala.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sub bagheta maestrului Valentin Gruescu, Corala “Danielescu” a uimit publicul berlinez (peste 600 de persoane) adunat in Bazilica Muzeului Bode, nu atat prin repertoriul uluitor de variat, cat prin caldura si pasiunea prin care transforma sunetul in gratie estetica. Arta interpretative, expusa magistral de Maestrul Gruescu, alaturi de cei 15 artisti ai Coralei, a facut publicul berlinez sa uite pentru o ora si jumatate de repartitia traditionala a centrelor estetice pe harta europeana.

Sa te nasti in spiritualitatea romaneasca, sa interpretezi Lieduri germane (Heinrich Schutz, J. S. Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Anton Bruckner, Joseph Haydn etc), franceze si italiene (Jacob Arcadelt, Corboz, Clement Janequin etc), songs-uri americane (William Dawson, Randhall Thompson, Moses Hogan) cu aceeasi usurinta cu care canti muzica religioasa romaneasca (Muzicescu, Danga, Chirescu, Lungu etc) si sa fii autentic si individual in tot acest periplu interpretativ prin cateva epoci si culturi muzicale e o isprava nu la indemana oricui.

Dar stralucirea acestui cor vine mai presus de toate din generozitatea si candoarea unui joc subtil de a strecura “ne-mai-auzitul” in lumea “obisnuitului”, din care se naste fiecare acord pe care Maestrul il obtine atat de rafinat, din caldura cu care 15 oameni participa cu sunetul lor la o sarbatoare pentru care scena prezenta este doar un prilej pasager.   Succesul spectaculos al Coralei “I.C.Danielescu” la Berlin ne garanteaza ca Europa pluralitatii poate recunoaste autenticul si se poate inclina in fata valorii crescute organic din imbinarea culturilor si ca, in estetica cel putin, dinamica Provincie-Centru, asumata firesc si fara frustrari, este promisiunea unei vocatii la care spiritualitatea romaneasca s-a ridicat de prea putine ori.

Avem toate motivele sa ne aplaudam adevaratii mesageri culturali ai Romaniei, alaturi de cei peste 600 de spectatori berlinezi.