Evenimentul Zilei > Actualitate > Copii, sclavi la fermă. Descoperire șocantă în România
Copii, sclavi la fermă. Descoperire șocantă în România

Copii, sclavi la fermă. Descoperire șocantă în România

Sechestrați și obligați să muncească. Așa i-au descoperit  polițiștii pe mai mulți copii la o frmă unde erau ținuți în condiții inimaginabile

Caz șocant descoperit de autorități. La la o fermă de animale, de  pe raza unei comune din județul Bihor, au fost găsiți mai mulți copii și adulți care trăiau, de doi ani de zile, în condiții insalubre.

Practic, erau sclavi pentru că munceau câte 12 ore pe zi fără să fie plătiți, ținuți sub teroare, bătuți și amenințați de proprietarul fermei.

Din primele date furnizate de anchetatori reiese că sclavii de la ferma din Bihor au fost racolați din familii nevoiașe care doreau să câștige un ban.

Surse judiciare au dezvăluit, pentru evz.ro, că, până în prezent, au fost identificate șasee victime ale proprietarului de fermă.

Acesta a fost reținut, pentru 24 de ore, pentru trafic de persoane și trafic de minori.

Așa cum au transmis Poliția Română și DIICOT, „la data de 08.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori”.

 

Anchetatorii au stabilit că, „în perioada 2018 – 08.10.2020, dată la care organele de urmărire penală au acționat prin efectuarea unei percheziții domiciliare la o locație care servea ca fermă de animale, aflată pe raza unei comune din județul Bihor, administrată de către inculpat, au fost adăpostite mai multe persoane vătămate minore și majore ce au fost recrutate direct sau prin intermediari, în scopul prestării unor munci agricole”.

 

Procurorii notează că „persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, sunt lipsite de resurse financiare sau sunt într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecțiuni medicale sau a vârstei fragede. După recrutarea și transportul acestor persoane la ferma respectivă, li se cereau actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația. Aceste acte rămâneau în posesia inculpatului care a refuzat restituirea la cererea repetată victimelor”.

După ce erau deposedați de actele de identitate, „persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată.

„Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare”, precizează DIICOT.

Apoi, anchetatorii spun că „persoanele vătămate nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator”.

„La data de 08.10.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Bihor, în urma cărora au fost ridicate acte de identitate și alte documente relevante cauzei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: