Controale în Irlanda de Nord. În acest comunicat, pe un ton deosebit de dur, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, își exprimă „îngrijorările serioase” cu privire la această ”decizie unilaterală” a guvernului britanic, în ”contradicție flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până acum”.

Decizia britanică constituie ”o încălcare” a dispozițiilor protocolului nord-irlandez încheiate în cadrul acordului Brexit dintre UE și Marea Britanie, precum și a ”obligației de bună credință” prevăzută de acest acord. Pentru Bruxelles, această decizie ”subminează” atât activitatea comisiei mixte responsabile de monitorizarea punerii în aplicare a tratatului de divorț între UE și fostul stat membru – care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât și “încrederea reciprocă” necesară pentru soluții de cooperare.

Controale în Irlanda de Nord. Este vorba despre o ”măsură temporară” menită să evite perturbări majore

În fine, UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreședintele (european) al comitetului mixt, să fi fost informat.

Guvernul britanic a decis, miercuri, să prelungească perioada de grație a controalelor controversate asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord până la 1 octombrie, programată pentru a le permite companiilor să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.

Este vorba despre o ”măsură temporară” menită să evite perturbări majore ”în cadrul unei implementări pragmatice și proporționale a protocolului din Irlanda de Nord”, subliniată într-o declarație scrisă adresată Parlamentului ministrului pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis. Discuțiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană, a asigurat el.

TRADUCERE: RADOR

CITEȘTE ȘI Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană. România, o miză a disputei

CITEȘTE ȘI Roxen va reprezenta România la Eurovision Song Contest cu piesa ”Amnesia”. VIDEO

CITEȘTE ȘI – Detalii de groază în scandalul Secția 16. ”Uite ce poate să îți facă Poliția română!”

CITEȘTE ȘI Parlamentarii riscă piardă 80% indemnizație. Proiectul generează alertă în Parlament
CITEȘTE ȘI Pagubă la Academia Română! Un casier a fost reținut după ce a furat 3,1 milioane de lei