Evenimentul Zilei > International > Brexit. UE încearcă să calmeze furia Dublinului după tensiunile din Irlanda de Nord
Brexit. UE încearcă să calmeze furia Dublinului după tensiunile din Irlanda de Nord

Brexit. UE încearcă să calmeze furia Dublinului după tensiunile din Irlanda de Nord

LA LIBRE BELGIQUE. Marţi, 16 februarie, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a încercat să calmeze furia Dublinului provocată de nişte greșeli diplomatice ale Bruxelles-ului cu privire la aprovizionarea cu vaccin a Irlandei de Nord, greşeli care au alimentat tensiunile din provincia britanică.

„Au fost comise greșeli în procesul care a dus la decizie și regretăm profund”, a declarat Sefcovic, marți, în fața comisiei parlamentare irlandeze pentru afaceri europene. „Cred că ar fi mai bine să încetăm cu reproșurile reciproce”, a adăugat el.

Ieșind oficial din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii ianuarie 2020, Regatul Unit a părăsit uniunea vamală europeană și piața unică în ianuarie 2021, la sfârșitul perioadei de tranziție Brexit.

Dar provincia sa, Irlanda de Nord, continuă să facă parte din aceasta, în conformitate cu protocolul specific negociat în acordul de divorț între Londra și Bruxelles, care introduce astfel controale asupra transportului de mărfuri care ajung în provincia britanică din Regatul Unit.

La sfârșitul lunii ianuarie, Uniunea Europeană şi-a atras furia unioniștilor amenințând că va folosi articolul 16 din Protocolul nord-irlandez, ceea ce i-ar fi permis să ocolească anumite dispoziții după o dispută cu Londra pe tema furnizării vaccinului britanic împotriva Covid-19.

În ciuda unui reviriment rapid după acest pas diplomatic greșit, amenințarea a intensificat opoziția față de protocolul nord-irlandez din provincie, iar la Dublin persistă un sentiment de consternare. Denunțând „mult mai mult decât o greșeală” în timpul audierii domnului Sefcovic, senatoarea Regina Doherty a declarat că UE a făcut o greșeală „de începători”, reacţionând într-o manieră „emoțională” în perioada de vaccinare.

Și ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la refuzul domnului Sefcovic de a descrie în detaliu evenimentele care au dus la această amenințare de încălcare. „Cred că este foarte important pentru noi (…) să înțelegem cum s-a putut întâmpla aşa ceva, astfel încât să fim siguri că nu se va mai repeta”, a spus senatoarea. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/europe/brexit-l-ue-tente-d-apaiser-la-colere-de-dublin-apres-des-tensions-en-irlande-du-nord-602bf9487b50a62acff7d52e