Editura Evenimentul si Capital

Înzestrarea Armatei, MOTIV de RĂZBOI politic. Contractul Patriot, de 3,9 miliarde de dolari, a dus la decapitarea ministrului Apărării, Gabriel Leș

Klaus Iohannis la Baza Kogălniceanu, iulie 2017. FOTO: EVZ
Autor: | | 10 Comentarii | 8199 Vizualizari

Legea rachetelor sol-aer trebuie să treacă ca un glonț prin Parlament. Până la sfârșitul anului, România s-a obligat să achite prima tranșă, de 764 milioane de dolar

Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică proiec tele de lege privind achiziționarea deja celebrelor sisteme de rachete Patriot și a transportoarelor blindate care vor fi făcute în România cu tehnică americană. Cumpărarea rachetelor a fost motivul unei lupte politice subterane între diverșii actori ai scenei românești, fiecare dorind să joace un rol cât mai important în ochii partenerului strategic.

Astăzi, când proiectul de lege este public, dintr-un document colateral, „expunerea de motive”, reiese rolul jucat de un ministru al Apărării uitat, dar a cărui schimbare din Guvern este explicată de o frază. E vorba de Gabriel Leș care, după ce a făcut parte din 3 guverne, nu s-a mai regăsit pe lista Cabinetului Mihai Tudose.

Fast Forward

Primul ministru al Apărării care a vorbit despre rolul Parlamentului în cumpărarea rachetelor Patriot, șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, a fost Mihai Fifor și tot el este cel care a elaborat proiectul de lege. Sumele discutate reies din proiect:

„(...) asigurarea în bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fondurilor necesare realizării achiziţiilor prevăzute la lit. a), în cuantum de aproximativ 3,9 miliarde USD, fără TVA.”

Problema de tehnică legislativă apare din următorul fragment din proiect: „(...) Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate potrivit alin. (1) lit. a) va fi contractat până la sfârşitul anului 2017, în configuraţia şi contravaloarea în lei a sumei de 764, 78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adaugă TVA.”

Contractele nu se pot încheia fără avizul Senatului și Camerei Deputaților. Termenul stabilit de MApN pentru dezbaterea publică este 30 octombrie, ceea ce înseamnă că Guvernul va adopta proiectul și îl va trimite Parlamentului după această dată. Asta înseamnă că ambele Camere trebuie să se pronunțe pe proiect până în vacanța de Crăciun.

Misteriosul ministru din declarația lui Dragnea

Despre acest contract românii au aflat din două declarații ale președintelui Klaus Iohannis, una în iunie, când era la Washington și una când era la Baza Kogălniceanu, în iulie. Abia în septembrie am aflat, dintr-un interviu al lui Liviu Dragnea, că pe președintele PSD l-a iritat faptul că achiziția strategică fusese anunțată de Președinte. Dragnea a spus: „Noi, eu, ca președinte al Camerei Deputaților, ca președinte al PSD, premierul Grindeanu la vremea aia, noi am aflat din presă că România vrea să ia rachete Patriot (în iunie - n.n.). Întrebați-l și pe Sorin Grindeanu, pentru că ne-am sunat unul pe altul și fiecare ne întrebam unde s-a decis asta. Eu nu spun că e un lucru rău. Vă spun foarte clar - amândoi am fost foarte supărați în acea zi, l-am sunat amândoi pe ministrul Apărării. Iertați-mă! Vreau să vă spun că și asta a contat, nefiind vina directă a fostului ministru (Adrian Țuțuianu - n.n.), dar și asta a contat în înlocuirea ministrului Leș.”

Ministrul Gabriel Leș are un traseu interesant la MApN. A fost adus de ministrul Mircea Dușa, ca secretar de stat pe Înzestrare, în octombrie 2015. Își păstrează poziția și pe timpul lui Mihnea Motoc, în Cabinetul Dacian Cioloș. Sub conducerea lui Sorin Grindeanu, Leș ajunge ministru, iar Dușa secretar de stat pe vechea poziție a noului ministru. Mircea Dușa a rămas secretar și sub Adrian Țuțuianu și Mihai Fifor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI