Pe 31 mai anul trecut, polițiștii de frontieră din Sarasau Maramureș au descoperit și confiscat 7.500 pachete cu țigări de proveniență ucraineana ce urmau a fi introduse ilegal în țară. Acestea erau transportate cu un microbuz care tracta un alt autoturism în speranța că nu va fi oprit pentru control de către polițiștii de frontieră. Astfel, un microbuz Ford tracta un alt autoturism Opel. În cele doua mașini se aflau trei persoane. Podeaua microbuzului era modificată prin confecționarea unui locaș special amenajat.
Contrabanda cu busteni
În iunie 2013, o sută de mii de pachete de ţigări de contrabandă au fost găsite de vameşi şi poliţiştii de frontieră, la Vicşani, ascunse în buştenii transportaţi cu un tren de marfă. Garnitura de tren din Ucraina a intrat în ţară prin PTF Vicşani, iar la controlul făcut de vameşi în staţia în interiorul unui buştean au fost observate mai multe mii de pachete cu ţigări. În iulie anul trecut, polițiștii au înregistrat video un deltaplan care a arucat mai multe colete pline cu țigări deasupra unei localități sucevene. Aparatul de zbor a traversat granița cu Ucraina pe timp de noapte. După ce au urmărit traficantul, polițiștii au descoperit coletele aruncate într-un crâng din lunca râului Suceava. În același loc au descoperit și un autoturism BMW abandonat, mașină înmatriculată în Bulgaria. Deltaplanul s-a întors în Ucraina fără probleme.
Tutun cu roaba
În urmă cu trei luni, doi suceveni au fost prinși în timp ce traversau granița cu ucraina cu două roabe. În trei colete se aflau 1430 de pachete de țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 11.000 de lei. La începutul anului, polițiștii de frontieră din Maramureș au prins un ucrainean îmbrăcat în costum de scafandru. Traficantul traversa râul Tisa cu mai multe pachete învelite în folie. Poliţiştii de frontiera au tras mai multe focuri de avertisment, moment în care mai mulți bărbaţi au abandonat coletele şi au fugit. În urma unei urmăriri s-a reuşit reţinerea unui bărbat din Ucraina, echipat într-un costum de neopren pentru a trece mai uşor ţigările prin apa rece a râului Tisa. Au fost descoperite 72 de colete învelite în folie neagră cu 39.880 de pachete ţigări, în valoare de aproximativ 357.300 de lei.
Cu TIR-ul prin vama
În urmă cu un an, la Vama Albița a fost descoperit un TIR plin cu tigãri de contrabandă care încerca să pătrundă în România. Șoferul, un bărbat de 39 de ani, a prezentat vameșilor o serie de acte, în care declara că transportă borcane! TIR-ul era “tapetat” cu peste șase sute de mii de pachete de tigări. Șoferul a declarat că a fost contactat de un bărbat din Republica Moldova, care i-a propus să transporte TIR-ul până în Macedonia, urmând ca la destinaţie să primească suma de 500 euro.
Milioane de pachete
In primele 6 luni ale anului 2013, politistii de frontiera au confiscat 4.600.000 pachete tigari cu o valoare aproximativa de 53.900.000 lei, din care 1.291.400 pachete in valoare de 10.300.000 lei facand obiectul contrabandei cu tigari. Dintre acestea, aproximativ 3.000.000 pachete tigari au fost descoperite si ridicate in vederea confiscarii si distrugerii, in Portul Constanta, deoarece au fost declarate ca improprii consumului.