Conflict la nivel înalt între reprezentanții a două instituții fundamentale ale statului român. Motivul este legat de reducerile de cheltuieli bugetare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a intrat în polemică cu reprezentanții Băncii Naționale. Mai exact cu economistul șef Valentin Lazea. El a recomandat ca Guvernul să reducă cheltuielile în sistemul public și a propus concedierea a 300.000 de persoane.

În replică, Ludovic Orban, respinge acest tip de soluție. Potrivit spuselor sale, nu în toate sectoarele bugetare este nevoie de reducerea numărului personalului. În opinia lui Orban există domenii, precum educația sau poliția, unde este nevoie de angajați.

Iritat de recomandările lui Valentin Lazea, președintele Camerei Deputaților îi sugerează acestuia ca reducerea să înceapă la BNR.

„Nu este prima afirmaţie, a mai făcut afirmaţii de genul acesta. Îi sugerez să înceapă cu BNR-ul. Să înceapă BNR-ul cu reducerea. (…) Sunt domenii de activitate unde personalul existent este deficitar. Pot să vă spun, în educaţie e personal deficitar, mai ales în urbanul mic şi în rural. De asemenea în zona poliţiei personalul este deficitar. S-a ajuns la descompletări ale secţiilor de poliţie. La un număr extrem de redus de poliţişti şi acolo e nevoie de completări. Sunt zone unde, într-adevăr, personalul este excedentar”, a declarat Ludovic Orban.

Conflict la nivel înalt

Fostul premier al PNL a precizat că nu contează neapărat numărul lucrătorilor dintr-o instituție. El a pus accentual pe ceea ce fac aceștia. De aceea, a precizat Orban, este nevoie ca ei să fie evaluați după niște criterii obiective, după ceea ce lucrează.

„Nu contează neapărat numărul de angajaţi. Contează ce fac angajaţii, asta este important: ca ei să fie evaluaţi după nişte criterii foarte obiective, foarte simple, după prestaţiile pe care ei le realizează efectiv în funcţiile publice pe care le deţin”, a spus Ludovic Orban.

Ce a spus Valentin Lazea

Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat că salariile bugetarilor însumează 12% din PIB. El a atras atenția că acest procent trebuie să scadă la 10%.

„Acest procent este nesustenabil. Soluția este ca acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajați, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micșorarea salariilor lor. Care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”, a spus economistul-șef al BNR.

El a arătat că 1 leu din 4, cheltuiți de stat, provine din împrumuturi externe.