Oamenii de afaceri solicită reducerea cheltuielilor bugetare: Mediul privat ridică economia
- Ionel Sclavone
- 14 aprilie 2020, 16:43
Guvernul trebuie să adopte măsuri privind reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, în condițiile în care mediul de afaceri privat trece printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei de coronavirus.
Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, atrage atenția că mediul privat trebuie pus pe același picior cu sistenul de stat. De asemenea, el solicită Guvernului să ia măsuri menite să ducă la relansarea economică și la ocuparea forței de muncă, pentru a grăbi revenirea la normalitate.
Președintele AOAR, Florin Pogonaru, atrage atenția că în vreme ce mediul de afaceri privat duce greul în această perioadă, sistemul de stat, rămâne neatins.
El a atras atenția, potrivit Europa Liberă, că economia funcționează datorită firmelor private, care crează locuri de muncă și alimentează bugetul de stat din taxe și impozite. Florin Pogonaru a precizat că, în mod clar, economia private este dezavantajată în comparație cu sistemul de stat.
„Până la urmă mediul de afaceri trage în sus economia, creează locuri de muncă și avem o problemă pentru că noi ne trimitem oamenii acasă, iar în sectorul de stat se cheltuie bani și nimeni nu se gândește, sau nu s-a întâmplat asta până acum, să ia măsuri privind reducerea cheltuielilor.
În schimb, pentru mediul de afaceri orice afacere care mergea, dar era cumva pe limită, acum o desființăm fiindcă nu avem de unde plăti oameni. Sectorul privat este dezavantajat față de sectorul public. Mă aștept și e de datoria oricărui Guvern să pună sectorul privat pe același picior cu sectorul public. Și la bine și la rău. După care mă aștept ca Guvernul să înțeleagă câteva lucruri urgent și să începem măsuri de restructurare a economiei”, a spus Florin Pogonaru.
Președintele AOAR recomandă Guvernului măsuri în domeniul agriculturii pentru scurtarea lanțurilor de aprovizionare, astfel încât „producția și distribuția locală de alimente să devină o prioritate”.
Președintele AOAR nu este de acord cu solicitarea oamenilor de afaceri care au cerut Guvernului un pachet de asistență financiară în valoare de 30 de miliarde de euro, considerând că nu este realist.
O poziție similară a adoptat și economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, care recomanda Guvernului să reziste cererilor de a imita măsurile luate de statele dezvoltate, fiindcă lărgirea deficitului sau a datoriei statului ar putea întârzia revenirea la normal.
Investițiile în infrastructură duc la reducerea șomajului
Florin Pogonaru susține că relansarea economiei necesită investiții în proiecte mari de infrastructură, unde pot fi absobiți toți cei care au rămas fără locuri de muncă în această perioadă. Numărul șomerilor din România, la care se adaugă și cei reveniți din străinătate ar putea ajunge la două milioane.
„Este neapărat nevoie ca Guvernul să aplice la fonduri europene, la orice mijloace, pentru a asigura ocuparea acestei forțe de muncă disponibile pentru că altfel riscăm să avem probleme sociale.
Și riscăm să avem probleme sociale nu doar în România, riscăm ca aceste probleme sociale să se prelingă de la noi și în Europa când vei avea două milioane de șomeri – deși eu sper să fie mai puțini – care nu-și găsesc de lucru în România, pentru că bieții oameni vor lupta pentru supraviețuirea lor”, argumentează Florin Pogonaru, potrivit Europa Liberă.
În opinia sa, revenirea la normalitate va avea loc abia când cei rămași fără slujbe își vor găsi o sursă de venit, fie în țară, fie în străinătate.
Florin Pogonaru și-a exprimat speranța ca economia românească să-și revină sub influența celei din statele europene, de care este legată foarte strâns.
„Marea mea speranță este existența cererii de produse românești creată dinspre piețele noastre de desfacere, dintre care prima este Germania. Pentru mine, semnalele bune care vin din Germania, că se lucrează, că mediul de business funcționează, că cererea este la un nivel rezonabil, întotdeauna este un semnal bun și pentru noi”, a spus Florin Pogonaru.