Condimentul esențial în rețeta pentru varză murată. O menține crocantă tot sezonul

Condimentul esențial în rețeta pentru varză murată. O menține crocantă tot sezonul Varză murată. Sursa: Saletomic | Dreamstime.com

Puțini știu, dar există un condiment ce dacă e pus în butoiul de varză murată o va menține crocantă și tare pe tot parcursul sezonului rece. Se găsește în toate casele și se folosește din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile și proprietățile sale.

Este vorba despre busuioc. Aroma sa plăcută poate fi simțită imediat ce deschizi capacul butoiului. Busuiocul se așază întâi pe fundul vasului și apoi se încorporează printre legume.

Acesta contribuie la menținerea consistenței verzei pentru o perioadă lungă, uneori chiar până la sărbătoarea de Paște.

Busuioc în varza murată, un secret al gospodinelor

Rezultatul acestui proces depinde în mare măsură de momentul în care este inițiat. Gospodinele știu că nu ar trebui să treacă de data de 26 octombrie, Sfântul Dumitru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și asta pentru că varza nu mai fermentează corespunzător și nu obține gustul acrișor dorit până la sărbătorile de iarnă.

Busuiocul reprezintă o plantă aromatică care nu adaugă doar o notă plăcută de aromă, ci și o savoare specială căpățânilor de varză. Un aspect deosebit de important constă în așezarea legumelor cu partea cu cotor în sus. Între căpățâni se adaugă sarea în spațiul gol.

Busuioc

Busuioc. Sursă: arhivă

Rețetă de varză murată

Cea mai simplă rețetă de varză murată, dar întâlnită în puține bucătării, presupune includerea:

  • crenguțelor de vișin,
  • busuioc uscat
  • mărar
  • varza
  • sarea grunjoasă
  • unele gospodine pot opta pentru adăugarea de hrean sau două-trei gutui în rețetă.

Procesul de preparare este simplu și începe cu curățarea și spălarea legumelor. Se elimină primul strat de frunze și se înlătură cotoarele cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. În fiecare cotor se presară o lingură cu vârf de sare, apoi varza se așază în butoi în straturi.

La final, se toarnă saramura și se adaugă câteva crenguțe de mărar pentru a intensifica aroma. Deasupra verzei se pune, de obicei, o piatră pentru a asigura stabilitatea, evitând astfel ridicarea ei în sus.

Timp de zece zile, butoiul este aerisit cu regularitate pentru a obține o murare perfectă. Varza este gata de consum după aproximativ cinci săptămâni de fermentare.

De ce să pui busuioc în butoiul cu varză murată

Busuiocul acționează ca o barieră naturală care previne proliferarea bacteriilor ce pot determina înmuierea verzei murate.

De asemenea, busuiocul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene, contribuind în mod esențial la menținerea texturii crocante și a gustului autentic al verzei murate.